Nyugdíjtippek szakemberektõl ötveneseknek
2014.10.21
Ahogy az európai országok, úgy Magyarország is az elöregedõ társadalmak közé tartozik. Ma már egyértelmû, hogy a jövõ nyugdíjasai képtelenek lesznek fenntartani korábbi életszínvonalukat, ha aktív éveik során nem tesznek félre annyit, amennyivel kiegészíthetik állami nyugdíjukat. Az ING Biztosító szakemberei ezúttal az ötvenes éveikben járók számára gyûjtötték össze jó tanácsaikat, tippjeiket az idõskori felkészülésre.

1. Ne becsülje alá a nyugdíjban eltöltött évek számát!
A ma 50 éves korosztály a nyugdíjkorhatár betöltése után a statisztikák szerint átlagosan még 15-20 évig él, azaz az idõskor hosszú és szép része lesz az Ön életének is, rengeteg lehetõséggel, új élménnyel.

2. A nyugdíj kérdése legyen a legfõbb prioritás!
Ne essen abba a gyakori hibába, hogy mindent fontosabbnak gondol, mint a nyugdíj-megtakarítást. Helyezze elõtérbe egy kicsit a saját érdekeit, átmenetileg akár a gyerekei támogatásával szemben is. Racionalizálja kiadásait, és maximalizálja a nyugdíjcélú befizetéseket!

3. Ne pánikoljon!
Létezik megfelelõ stratégia az Önnek megfelelõ nyugdíj-megtakarítás összegyûjtésére attól függetlenül, hogy hány éve van hátra a nyugdíjba vonulásig. Nézzen utána a lehetõségeknek, és ha szükségét érzi, kérje tanácsadó segítségét.

4. Ne szórja a pénzt!
A nyugdíjba vonulás elõtti években ne költsön indokolatlanul nagy összegeket olyan dolgokra, amikre nincs feltétlenül szüksége. Ne kockáztassa idõskori biztonságát hirtelen jött ötletektõl vezérelve. A rendelkezésre álló szabad pénzösszegeket érdemes teljes egészében a nyugdíj-megtakarításokra fordítani.

5. Használja ki a rendelkezésre álló idõt!
Minél elõbb kezdünk el takarékoskodni, ugyanakkora összeg rendszeres félretételével, annál nagyobb összegû megtakarításra tehetünk szert. Az ötven év körüli korosztály számára különösen fontos, hogy tagjai kihasználják az elõttük álló aktív éveket az idõskori anyagi biztonság megteremtésére.

6. Maximalizálja az elérhetõ adókedvezményt!
2014. január 1-tõl a nyugdíjbiztosítási termékekre adójóváírás vehetõ igénybe, az állam ezzel is támogatja az idõskori öngondoskodást. Az adójóváírás összege egy évben a biztosítási díj 20 százaléka, de legfeljebb 130 000 forint lehet, amit több biztosítónál meglévõ nyugdíjbiztosítás esetén az egyik, az ügyfél által megjelölt biztosítónál meglévõ szerzõdésen írnak jóvá. Ez az adójóváírás az önkéntes nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény igénybevétele esetén is jár azzal, hogy akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása van, a jelenlegi szabályozás szerint együttesen maximum 280 000 forintos adójóváírást érhet el évente.

7. Számoljon és tervezzen gyorsan, egyszerûen!
Számolja ki az ING Biztosító nyugdíjkalkulátora segítségével a www.ingnyugdijbiztositas.hu címen, mennyi pénzt kell félretennie a következõ években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelõ összeg álljon rendelkezésére a nyugdíjas éveire. Az ING Motiva Nyugdíjbiztosítás garantált összegû kifizetést nyújtó hagyományos verziójával – ha 50 éves korában kezdi a takarékoskodást – havi 17 ezer forint befizetéssel 4 és fél millió, havi 37 ezer forint befizetéssel pedig kereken 10 millió forintot gyûjthet össze nyugdíjba vonulásáig.