Sokkoló jelentés: így hat a klímaváltozás az emberiségre
2021.07.20

Várhatóan jövőre publikálja az ENSZ klímatudományi tanácsadó testülete következő jelentését, amely az eddigi legsokkolóbb áttekintést nyújtja arról, hogy a felmelegedő bolygó milyen hatással lesz a továbbiakban az emberiségre. Az AFP francia hírügynökség exkluzív hozzáférést kapott az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentés-tervezetéhez, amely szerint az éghajlatváltozás az elmúlt 30 évben globálisan mintegy 4-10 százalékkal csökkentette a növénytermesztést, és ez csak romlani fog a jövőben. Íme a jelentés legfontosabb megállapításai a felmelegedő bolygó emberre gyakorolt hatásairól.

Élelmiszerre és vízre gyakorolt hatás

A jelentés szerint az éghajlatváltozás már most is csökkentette a főbb növénykultúrák termesztését világszerte és az előrejelzések szerint a 21. század folyamán a terméshozamokra is hatással lesz, ami egyre nagyobb nyomás alá helyezi a növekvő társadalommal rendelkező országokat.

  • 2015-2019 között becslések szerint mintegy 166 millió embernek volt szüksége humanitárius segítségre az éghajlatváltozással összefüggő élelmezési vészhelyzetek miatt, főként Afrikában és Közép-Amerikában.
  • Az emelkedő CO2-szint a termények minőségét is rontja, csökkentve a kulcsfontosságú élelmiszerek ásványi- és tápanyagtartalmát.
  • A fokozódó társadalmi-gazdasági fejlődés ellenére 2050-re közel 10 millióval több gyermek lesz alultáplált, ez pedig egész életükön át tartó egészségügyi kockázatoknak teszi ki őket.
  • A tengeri halászati potenciál, amelyre emberek milliói támaszkodnak fő fehérjeforrásként, az előrejelzések szerint 40-70 százalékkal csökken Afrika trópusi régióiban, változatlan kibocsátás esetén.
  • A vörös húsfogyasztás felére csökkentése és a diófélék, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának megduplázása az évszázad közepére akár 70 százalékkal is csökkentheti az élelmiszeripari károsanyag kibocsátást, amivel 2030-ig 11 millió ember életét mentheti meg.
Szélsőséges időjárás
  • A hőmérséklet emelkedése csökkenteni fogja az emberek fizikai munkaképességét: Dél-Ázsia nagy része, a Szaharától délre fekvő Afrika, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes részei 2100-ig évente akár 250 munkanapot is elveszíthetnek.
  • 1,7 milliárddal több ember lesz kitéve hőségnek, további 420 millió ember pedig rendkívüli hőhullámoknak, ha a bolygó két Celsius-fokkal melegszik a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 fok helyett.
  • Az árvizek évente átlagosan 2,7 millió embert fognak elűzni Afrikából. Kibocsátáscsökkentés nélkül 2050-re több mint 85 millió ember kényszerülhet arra, hogy elhagyja otthonát Afrikában az éghajlatváltozás miatt.
  • Ha a felmelegedés eléri a 3 Celsius-fokot, várhatóan mintegy 170 millió embert érintene szélsőséges aszály ebben az évszázadban, Európában pedig a magas halálozási kockázatnak kitett emberek száma megtriplázódna
Betegségek és egyéb hatások
  • Mivel a hőmérséklet emelkedésével a szúnyogok élőhelye is bővül, 2050-re várhatóan a világ népességének felét veszélyeztetik olyan betegségek, mint a dengue-láz, a sárgaláz és a Zika-vírus.
  • Ázsiában az előrejelzések szerint 2020 és 2050 között hatszorosára nő az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek száma.
  • Az évszázad közepére 31-143 millió ember válhat menekültté a vízhiány, a mezőgazdaság alulteljesítése és a tengerszint emelkedése miatt Afrikában, Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában.

Ezen az interaktív oldalon bárki megnézheti, mit jelent a világ számára a 1,5 °C-os és 2 °C-os globális melegedés.