Változások a mezõgazdasági biztosításoknál
2014.10.28
Az agrárkár-enyhítési rendszerben az új, 2015. kárenyhítési évtõl (2014. november 1-tõl) kezdõdõen megváltozik a mezõgazdasági káresemények bejelentési módja. A 2014. november 1-jén és az azt követõen bekövetkezett mezõgazdasági káreseményeket – az eddig megszokott papír alapú kárbejelentés helyett – elektronikus úton jelenthetik be – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium.

Az október 31-ig bekövetkezett mezõgazdasági káreseményekkel kapcsolatos termelõi kárbejelentéseket és a kárenyhítõ juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a változás még nem érinti. Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezõgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szerv részére.

Az elmúlt napokban jellemzõen belvízkár, felhõszakadás kár (pl.: Bajai, Bonyhádi, Dombóvári, Pécsváradi, Selyei, Sümegi, Szekszárdi, Szigetvári, Kistérség) és viharkár (pl: Adonyi, Ajkai, Balatonfüredi, Barcsi, Hévízi, Paksi, Pápai, Sümegi, Tamási, Várpalotai Kistérség) fordult elõ. A 15 napos bejelentési határidõ a belvízkár esetén attól a naptól kezdõdik, amikor károsodás az adott növénykultúrán elsõ alkalommal észlelhetõvé válik, míg felhõszakadás és viharkár esetén a káresemény elsõ alkalommal történõ észlelésének a napjától.

Fontos, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, az agrárkár-megállapító szerv által igazolt mezõgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenés a 2014. évi kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítõ juttatás iránti kérelem részeként 2014. november 30-ig benyújtásra kerülhet.

A Földmûvelésügyi Minisztérium ezen kívül arra is felhívja a termelõk figyelmét, hogy 2014. november 1-tõl új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezõgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Az „MKR – Mezõgazdasági Kockázatkezelõ Rendszer” alkalmazás használatával díjtámogatott mezõgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítõ is elõállítható, amellyel egyszerûen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. A területösszesítõ használata ugyan nem kötelezõ, de annak alkalmazásával jelentõsen csökkenhet a díjtámogatott mezõgazdasági biztosítások ajánlatkérésével, megkötésével járó adminisztrációs teher. Az új területösszesítõt elõállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelõk a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére.

Az elektronikus kárbejelentõ felület az MVH honlapján az „Elektronikus ügyintézés” menüpont alatt érhetõ el az „MKR – Mezõgazdasági Kockázatkezelõ Rendszer” elnevezésû alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.