Jót tett a stresssz-teszt az európai banki részvényeknek
2014.10.28
Lendületet kaptak az európai bankok részvényárai azt követõen, hogy az Európai Központi Bank (EKB) vasárnap közzétette banki „stressz-tesztjének” eredményeit. Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci stratégája szerint mindez nem meglepõ, hiszen a terhelési próba összességében a vártnál jobb eredményekkel zárult. Vannak azonban nyertesek és vesztesek: a részvényárain legnagyobb mértékben javító cégek tízes listáján hét bankot találunk, míg a legtöbbet rontó tízbõl három szintén banki szereplõ. Az osztrák Erste csoport részvénye 7,4 százalékkal, a Raiffeisené 5,9 százalékkal drágult, míg az egyelõre alulértékelt, de jelentõs növekedési potenciállal rendelkezõ német Commerzbank és Deutsche Bank megerõsítette pozícióit a legvonzóbb európai részvények között.

Az EKB bankterhelési próbája a központi bank becslése alapján mintegy 10 milliárd eurós tõkehiányt tárt fel a teszten elbukott 25 európai banknál, míg a tesztet megelõzõen a befektetõk ezt az összeget 50-60 milliárd euróra becsülték. A Saxo Bank szerint az igazság valahol középen, a 30 milliárd eurós szint közelében lehet. Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci stratégája szerint mindez ijesztõen hangzik, de valójában mégsem az, ugyanis az említett 25-bõl 12 pénzintézet már kiküszöbölte a hiányt azáltal, hogy szavatoló tõkéjüket 2014-ben sikerült 15 milliárd euróval megemelniük. Jó hír az is, hogy az euróövezet nagybankjai közül mindegyik sikerrel vette a próbát, amely a gazdasági környezetbõl eredõ sokkhatásokkal szembeni ellenállást mérte egy olyan forgatókönyv alapján, amely szerint a bruttó hazai össztermék 2014-ben 1,9 százalékkal, 2015-ben 5,1 százalékkal, 2016-ban pedig 6,6 százalékkal csökkenne.

Nyertesek és vesztesek

„A stressz-teszt legnagyobb nyertesei az idei év vesztesei közül kerültek ki: az Erste Csoport részvényeinek ára 7,4 százalékkal, a Raiffeisen papírjai 5,9 százalékkal emelkedett az eredmények hatására” – hangsúlyozta Peter Garnry. – „Ugyanakkor, a német Commerzbank egyes várakozásokkal ellentétben szintén bizonyított, és ezzel 4,9 százalékot ugrott felfelé.”

A bankterhelési próbán több görög és olasz bank elbukott, de a legrosszabbul a Banca Monte dei Paschi di Siena járt, amelynek 9 hónapon belül 2,1 milliárd euróval kell pótolnia tõkéjét; részvényei a hír hatására 15,2 százalékkal zuhantak. Az euróövezet perifériájáról is érkeztek jó hírek: Spanyolország minden vizsgált bankja átment a próbán, csakúgy, mint Olaszország legnagyobb hitelintézete, az UniCredit.

A Saxo Bank a németekre fogad

A német bankok papírjait jelenleg az európai részvénypiacok legolcsóbb eszközei között találjuk. A szakértõ úgy véli, az EKB értékelésének köszönhetõen a befektetõk a korábbinál sokkal tisztábban látják a bankok helyzetét, és ez számos cég papírjainak esetében véget vethet a jelenlegi alulértékeltségnek. „A Commerzbank (CBK:GR) és a Deutsche Bank (DBK:GR) részvényeihez, például, a könyv szerinti érték feléért hozzájuthatunk. Ezek árfolyama csak az elmúlt hónap során 15, illetve 8 százalékkal erõsödött, és várakozásunk szerint még messze nem érte el a felsõ határt” – mondta Peter Garnry.