Aon: csökkent idén a katasztrófakötvények kibocsátása
2011.09.01
Éves szinten mintegy 6 százalékkal csökkent a katasztrófakötvények kibocsátása: június 30-ig 4,4 milliárd dollárnyi kötvénykibocsátásra került sor – derül ki a chicagói Aon Benfield Securities jelentésébõl.

A “Consistency and Confidence” címet viselõ jelentés szerint 2010 július 1-je és 2011 június 30-a között 24 kötvénysorozat kibocsátására került sor, szemben a megelõzõ év 21 ügyletével. Június 30-án a forgalomban lévõ kötvények értéke 11,5 milliárd dollár volt, amely 1,7 milliárddal kevesebb, mint 2010 júniusában.

A csökkenés okaiként a kibocsátások idei második negyedéves megszakítását, valamint a 2007-2008-ban kibocsátott kötvények hosszú lejáratát nevezi meg a jelentés. A katasztrófakötvények piacán a kibocsátások összesített értéke 1996 óta meghaladja a 37,6 milliárd dollárt, bizonyítva a kötvények hatékony és stratégiai jelentõségû kockázatkezelési eszköz mivoltát.

Az újbóli kibocsátók fokozott részvétele azt bizonyítja, hogy a szponzorok és a befektetõk is bizalommal fordulnak a tõkepiacokhoz – közölte az Aon Benfield Securities elnöke, Paul Schultz.

A megújult érdeklõdés az úgynevezett sidecarok iránt szintén a biztosítói értékpapírpiac rugalmasságát bizonyítja, ahova a piaci veszteségek ellenére továbbra is rengeteg friss tõke áramlik – tette hozzá Schultz. A sidecarok olyan termékek, melyeket elsõsorban katasztrófaesemények kockázatának biztosítására használnak, a cat bondok családjából nõtte ki magát. Segítségükkel könnyen lehet forrást bevonnni, melyet mérleg alá tudnak helyezni a társaságok, így kiváltva a drága forrásbevonást. A védelem eladói oldalán általában intézményi befektetõk, hedge fundok, illetve magántõke társaságok állnak. Az Aon várakozásai szerint az idei második félévben fokozódni fog a katasztrófa kötvények kibocsátása, a piaci fundamentumok alapján pedig 2012-ben és az után is folytatódni fog a növekedés.

A 2011. június végéig tartó gazdasági évben az amerikai hurrikánok veszélye uralta a cat bond piacot: a kibocsátások 46 százaléka hozzájuk kapcsolódott a jelentés szerint. Az USA földrengéseihez a kibocsátások 15%-a, míg az európai szélviharok kockázatához 19 százalékuk kötõdött.