Negyedével csökkent a katasztrófakötvények kibocsátása
2011.11.14
Az idei elsõ kilenc hónapban 23,5%-kal, 2,28 milliárd dollárra csökkent a katasztrófa kötvények kibocsátása – közölte a Willis Group.

A londoni székhelyû globális biztosítási alkuszcsoport negyedéves jelentése szerint a csökkenés nagyrészt az elsõ félév katasztrófa-veszteségeinek, valamint a katasztrófa modellek változásainak tudható be.

A harmadik negyedévben négy katasztrófakötvény sorozat került kibocsátásra, öt részletben, amely 676 millió dollárnyi friss tõkét hozott a piacra. Ez 40,8%-kal magasabb volt az elõzõ év hasonló idõszakában lezajlott három kötvénykibocsátás forgalmánál. A harmadik negyedévben hagyományosan könnyebb a kibocsátás, a piac ugyanis kivárja a hurrikán szezont – tette hozzá a Willis.

A brókercsoport rámutatott: az összes harmadik negyedéves kibocsátás nem USA-beli szélvihar kockázatokhoz kapcsolódott. A diverzifikáció ellenére azonban a piac továbbra is erõsen USA hurrikán kockázatai felé kitett: a kötvények 67 százaléka ilyen biztosítási eseményekhez kapcsolódik, amely enyhe csökkenést mutat az elõzõ negyedév 71%-os arányához képest.

A Willis szerint ez a kibocsátási trend a jövõben is folytatódni fog: az európai szélviharokkal kapcsolatos kibocsátások jelentõsen emelkedhetnek.

Hozzátette: várakozásai szerint az idei utolsó negyedévben, valamint 2012 elsõ három hónapjában jelentõs kötvénykibocsátások várhatók, többek között az elõzõ negyedévekben – a modellek, valamint az árak körüli bizonytalanságok miatt – felgyülemlett keresletnek köszönhetõen.

Tavaly összesen 4,8 milliárd dollárnyi katasztrófakötvényt bocsátottak ki.