Egészségügy: kész tárgyalni a biztosítókkal a kormány
2014.11.06
Az egész kormányzat számára nagyon fontos eseménynek nevezte az egészségügyért felelõs államtitkár a Magyar Biztosítók Szövetségének mai napon megrendezett, ötödik biztosítási konferenciáját. Zombor Gábor megnyitó beszédében azt mondta a biztosítók tevékenységérõl, hogy az az egész társadalom területét átszövi, az egészségügy átalakításával kapcsolatos álláspontjukra pedig külön kíváncsi a kormányzat, így készek tárgyalni a piac szerelõivel.

Az egészségügy mindig kiemelt szerepet kell, hogy kapjon egy ország megújításában, a szerkezeti struktúrák átalakításában – fogalmazott az államtitkár. Ehhez az államnak a biztosítókkal kell együttmûködnie, az egészségügy kihívásait közösen kell megoldani. Az átalakítása fókuszterületének az állami társadalombiztosítási rendszer és a magánbiztosítási rendszerrel együttmûködési lehetõségének kialakítását nevezte Zombor, amelyben a szolidaritás alapú társadalombiztosítási rendszer a tartani kívánt irány, hiszen jelenleg a tízmilliós lakosság jóval kevesebb, mint fele aktív járulékfizetõ – amely mára ugyan 4 millió fölé emelkedett – de a nyugdíjasok, a fiatalkorúak, illetve akik nem tudnak részt venni a finanszírozásban, az õ ellátásuk az államra hárul.

Kérdés, hogy miként lehet a magánforrásokat és az állami forrásokat összehangolni. A cél, hogy ezen a területen mindenki által hozzáférhetõ, és magas ellátási színvonalú szolgáltatás jusson minden állampolgárnak. Az erre tett kísérletek eddig sorra elbuktak – jelezte Zombor.

Az elérhetõ EU-s források jelenleg meghaladják a 400 milliárd forintot, amely jelentõsen javítja a mûszerezettséget és a mûködési feltételeket is, ugyanakkor a korszerûbb ellátás miatt többletköltségek is meg fognak jelenni a rendszerben. Problémaként nevezte meg az államtitkár a Közép-Kelet-Európára jellemzõ a humánerõforrás hiányt, de feszültségforrást jelent a hazai finanszírozásban a bérfeszültség is. Ezen problémák megoldása érdekében felmerült a többletforrások bevonásának igénye is, a szolidarítási szempontok megtartása mellett. Hangsúlyozta ugyanakkor Zombor, hogy a magánszereplõnek nem az állami kapacitásokra kellene rátelepedni, helyette saját forrásból kellene egészségügyi beruházásokat eszközölniük, hogy teljes körû ellátást tudjanak biztosítani. Ezeket a magánszereplõket támogatni kívánja a kormány, adókedvezményekkel, pályázatokkal – közölte Zombor. A magánklinikák jelenleg átirányítják az állami ellátásba azokat a betegeket, amelyek túl drága ellátást igényelnek. Ezekre lehetne magánbiztosítási rendszereket létrehozni.