EIOPA: így hatott a járvány a biztosítási és nyugdíjszektorra
2021.07.19

A megnövekedett munkanélküliség és a vállalatok romló hitelminősítése negatív hatással lehet mind a biztosítási, mind a nyugdíjszektorra - derül ki az európai biztosítási és nyugdíjszektort érintő legfontosabb pénzügyi stabilitási kockázatokról szóló EIOPA-jelentésből.

Az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette pénzügyi stabilitási jelentését, amely az európai biztosítási és nyugdíjszektor legfontosabb pénzügyi stabilitási kockázataival foglalkozik.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a világjárvány okozta válság még mindig nem ért véget: az oltási kampányok előrehaladása és az új fertőzések számának csökkenő tendenciája ellenére is sok a bizonytalanság. A reálgazdaságra gyakorolt hatást ugyan ellensúlyozni tudták a kiterjedt fiskális intézkedések, azonban néhány negatív hatás csak akkor válhat láthatóvá, amikor a bevezetett intézkedések megszűnnek. Különösen a megnövekedett munkanélküliség és a vállalatok romló hitelminősítése lehetnek negatív hatással mind a biztosítási, mind a nyugdíjszektorra.

Noha az EU gazdasága továbbra is nagy kockázatoknak van kitéve, a Szolvencia II felülvizsgálata már tükrözi a jelenlegi gazdasági környezet változásait. A mostani válság rávilágított az illetékes nemzeti hatóságok közötti összehangolt megközelítések kritikus fontosságára is.

Az EIOPA elengedhetetlennek tartja az olyan új és fokozódó kockázatokra történő összpontosítást, mint például a számítógépes és az éghajlati kockázat. A járvány miatti távoli munkavégzésre történő átállás fokozta a kibertámadásokat, ismét felhívva a figyelmet a digitalizációval kapcsolatos kockázatok növekvő jelentőségére.

Továbbra is fókuszban vannak azok a környezeti, társadalmi és irányítási tényezők, amelyek egyre inkább befolyásolják a biztosítók és a nyugdíjalapok befektetési és kockázatvállalási döntéseit, hatást gyakorolva a pénzügyi stabilitásukra is.

A válság megmutatta, hogy a Szolvencia II működtetésével a biztosítási ágazat általában jól felkészült. Szükség van azonban az összes kockázat folyamatos elemzésére. Éppen ezért az EIOPA jelenleg egy egész EU-ra kiterjedő biztosítási stressztesztet folytat le, amely a COVID-19 okozta negatív szcenárió hosszabb ideig fennálló alacsony kamatkörnyezetben kifejtett hatását értékeli a biztosítók tőke-, és likviditási pozícióira.

A pénzügyi stabilitási jelentés két tematikus cikket is tartalmaz, az első az egész EU-ra kiterjedő biztosítási stresszteszteknek a részvényárakra és a rendszerszintű kockázatra gyakorolt hatását elemzi, a második pedig az éghajlatváltozás reálgazdaságot érintő kockázatairól és a biztosítások potenciális kárenyhítő szerepéről szól.