A hazai biztosítóktól is tanulhat Európa
2014.11.06
Az élet- és nyugdíjbiztosítások újrapozícionálása stratégiai prioritások közé tartozik, de az egészségbiztosítási szektorban is fontos szerepet kíván vállalni a biztosítási szektor – közölte Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke november 6-án, a szervezet éves konferenciáján.

A biztosítók közel 40 ezer embernek adnak közvetlenül munkát, az ágazat komolyan hozzájárul a közteherviseléshez is, tavaly közel 100 milliárd forint adóbevételt generált – mondta a MABISZ elnöke. Több mint 1000 milliárd forintnyi állampapír van közvetlenül a biztosítók kezében. Az ágazat tõkeellátottsága jóval meghaladja az elõírt szintet, és folyamatosan emelkedik is.

A piaci erõviszonyok alig változtak, a top5 társaság részesedése csekély mértékben nõtt az idei elsõ félévben. A top10 társaság a bevétel 85%-áért felelt, ami azt mutatja, hogy versenyzõ, de koncentrált piacról van szó.

Az életbiztosítási piac az elsõ félévben stagnált, a nem-élet kicsit nõtt. Az UL folyamatos díjas biztosítások díjbevétele emelkedett, ahogy a hagyományos folyamatos díjas életbiztosításoké is. A nyugdíjbiztosításra a szektor nagyon készült, de a kisebb szegmensek is jelentõs növekedést produkáltak az idei elsõ félévben, a jelek tehát bíztatóak. Erõs év végére számít Pandurics a nyugdíjbiztosítási piacon.

Nem-élet piacon belül a cascó díjbevétele csökkent, de az új autó értékesítések emelkedése miatt az utolsó negyedévben enyhe növekedésre lehet számítani. Az éves átlagdíjak erõsen csökkentek. A kgfb-piacon a biztosítók elérték a gödör alját Pandurics szerint, de az év végi kép nem lesz ennyire pozitív. A vagyon és egyéb biztosítások is enyhén növekedtek.

Az életbiztosítási díjtartalékok enyhén nõttek a második negyedévben, 1717 milliárd forintra, amely 4,8%-a a háztartások pénzügyi eszközeinek, a betétek 20,7%-a és a befektetési jegyek 10,6%-a mellett. A nyugdíjpénztári díjtartalékok aránya 3,7%. A MABISZ elnöke szerint az adókedvezmény bevezetése ezen idõvel javíthat.

Ahol a magyarokról lehet példát venni

A szakmát érintõ szabályozási feladatokat a piac idõben teljesítette. A nemzetközi szabályok közül az IMD2 folyamatban van, a MiFID2 elfogadva, 2016-ban élesedik, ahogy a PRIIPs is. A részletek azonban még nem teljesen tiszták.

Unikálisnak nevezte a MABISZ elnöke a Teljes Költség Mutatót a hazai piacon, amely akár benchmark is lehet a többi uniós piacon, hiszen ez egy mûködõ mutató, amely ma már a szabályozásba is beépült.

A MABISZ stratégiai prioritásai közé tartozik, hogy az élet- és nyugdíjbiztosításokat újrapozícionálják, szerepét növeljék. Az egészségbiztosítási szektorban – de csak a kiegészítõben – a szektor is szerepet kíván vállalni. A felelõsségbiztosítások területén a szabályozást tovább kellene fejleszteni Pandurics szerint, amely kérdés a vörösiszap-katasztrófa óta lekerült a napirendrõl, holott ez is egy komoly növekedési potenciállal rendelkezõ szegmens.

A szektor reputációjának növelése, a fogyasztók érdekeinek védelme is fontos feladata a MABISZ-nak, melyhez edukációs kampánnyal, ügyfélszolgálat felállításával, hiteles információk rendelkezésre bocsátásával járul hozzá a szövetség.

A konferencián jelentette be az elnök azt is, hogy "Biztosítás és kockázat" címmel megjelent a szakma új, a terrvek szerint negyedévente megjelenõ szakmai folyóirata. Az elsõ szám vezérfonala: 10 éve az Európai Unióban.