PwC: ezt várják az elemzõk az európai biztosítóktól
2015.10.07
Részvényelemzõk részérõl egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai biztosítókra, hogy már idén év végén tegyék közzé a szabályozó hatóságok felé bemutatott, Szolvencia II szerinti pénzügyi eredményeiket – állítja a PwC. Az elemzõk ugyanakkor attól is tartanak, hogy ezek az eredmények nem lesznek összehasonlíthatóak az Egyesült Királyságon és Európán belül.

A tanácsadó cég nemrégiben tartott elemzõi reggelijén biztosításpiaci részvényelemzõk vettek részt, hogy megvitassák a Szolvencia II jelentéstételi következményeit. Alapvetõen elégedettségüknek adtak hangot a Szolvencia II szabályozás által elõírt közzétételi elõírások részletességével kapcsolatban.

A biztosítótársaságok által közzétett mutatók száma folyamatosan emelkedik, azonban az elemzõk a mennyiség helyett a minõséget tekintik elsõdlegesnek – figyelmeztet a PwC. Az elemzõi közösség üzente egyértelmû: olyan mutatók közzétételét tartják elsõdlegesnek, amely jól mutatja a cég tõkeerejét, jövõbeni cashflow termelését, a volatilitás okait, valamint a cég kockázatvállalási hajlandóságát. A tanácsadó cég szerint a Szolvencia II szerinti eredmények közzététele iránti nyomás csak növekedni fog a következõ hónapokban, amelynek ha nem felelnek meg a biztosítók, azt a befektetõk a gyengeség jeleként értelmezik majd.

A résztvevõ elemzõk ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Szolvencia II eredményei mennyiben lesznek összehasonlíthatók az egyes országok között. Különösen sok a bizonytalanság a belsõ modellek alkalmazása körül, de számos országban eltérõ nemzeti gyakorlatok alakulnak ki a hosszú távú garanciák, illetve az átmeneti intézkedések alkalmazása körül. A szolvenciamutatók valószínûleg megfelelõ pillanatképet mutatnak majd a cégek tõkeerejét illetõen, a standard formula alapján számított eredmények különösen hasznosak lehetnek az ágazaton belüli összehasonlítások elvégzésében – jegyezték meg az elemzõk.