Növelni szeretné a biztosítók nemzetgazdasági hasznosságát az MNB
2014.11.06
Az MNB átfogó célja, hogy a piaci szereplõk sokkellenálló képessége növekedjen, a verseny fennmaradjon, a hitelezési szektort illetõen a finanszírozási képesség növekedjen. A piaci felügyelet mikro és makro szintjének és a fogyasztóvédelem összehangolása és hatékonnyá tétele is fontos cél. Itt rövidtávon lehet érdekellentét a felügyelet és a piaci szereplõk között, de hosszú távon csak elégedett fogyasztókkal lehet az ágazat sikeres – mondta Kisgergely Kornél, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelõs ügyvezetõ igazgatója a MABISZ ötödik biztosítási konferenciáján, Budapesten.

A rendszerszinten fontos intézmények felügyelését meg szeretné erõsíteni az MNB, amihez üzleti alapú felügyeletet kíván bevezetni, a múltbeli kockázatok helyett a kialakuló, jövõbeli lehetséges kockázatokra kíván fókuszálni a felügyelet, ami korai beavatkozást tenne lehetõvé. Ez azt is jelenti, hogy a felügyelet olyan kérdésekben is vizsgálni fogja a piac szereplõit, hogy azok üzleti stratégiája valóban hosszú távon fenntartható-e.

A fióktelepek és a határon átnyúló tevékenységet folytató cégek esetében nehezebb a felügyelet dolga, de intenzív figyelmet fordítanak rájuk is.

A biztosítók nemzetgazdasági hasznosságát az MNB is növelni szeretné, hiszen fontos finanszírozói funkciót töltenek be, részben az állampapír-állomány tartásán keresztül – tette hozzá Kisgergely. A termékeket illetõen is mélyebb ismeretet kíván szerezni a jegybank, hogy az ügyfelek szempontjából is transzparens paletta alakulhasson ki. A korszerû öngondoskodási megoldásokat is támogatja az MNB, illetve garanciamechanizmusokat is létre kíván hozni idõvel.