2050-re az EU mezőgazdasági importját súlyosan veszélyezteti majd az aszály
2021.07.23

Egy kutatókból álló trió megállapította, hogy 2050-re az Európai Unióba importált mezőgazdasági termékek mintegy 40%-a erősen ki lesz szolgáltatva az aszálynak. A Nature Communications folyóiratban publikált jelentés szerint a mezőgazdasági termékeket sújtó aszályok oka a globális felmelegedés.

Ahogy a Föld az üvegházhatású gázok kibocsátásának felhalmozódásával melegszik, a kutatók világszerte próbálják megjósolni, hogy mi történhet a továbbiakban a bolygóval, valamint a növényekkel és állatokkal. Egyes kutatások szerint a bolygó felmelegedésével néhány területen szárazabb körülmények alakulhatnak ki; Vietnam, Brazília, India, Törökország és Indonézia egyes részein például valószínűleg kevesebb csapadék fog hullani. A kutatók megjegyzik, hogy a szárazság ezeken a helyeken radikális hatással lehet gazdaságra – ami kihat más helyekre is, például az EU-ra, amely az ilyen országokból származó mezőgazdasági importra támaszkodik.

A kutatók korábbi tanulmányokat áttekintésével megvizsgálták a várható változásokat azokban az országokban, amelyek az EU-ban értékesítik a mezőgazdasági termékeiket. Munkájuk során a 2030-as, 2050-es és 2085-ös évekre vonatkozó aszály miatt bekövetkező átalakulásokat vizsgálták közepes és alacsony kibocsátási forgatókönyvek mellett. Megállapították, hogy az exportáló országok szárazsága miatt az EU-ba importált mezőgazdasági termékek több mint 44%-a valószínűleg sérülékeny lesz 2050-re. Arra az évre az aszály súlyossága előreláthatólag 35%-kal fog megnőni ezeken a területeken. Megjegyzik azt is, hogy az olyan növények, mint a kávé, a kakaó, a cukor, a pálmaolaj és a szójabab lesznek a leginkább érintettek. Ugyan jelenleg csak néhány veszélyeztetett ország szállít nagy mennyiségben bizonyos mezőgazdasági termékeket, de Vietnam és Brazília például együttesen a világ kávé keresletének mintegy harmadát látják el. A szárazság bármelyik vagy akár mindkét országban drámaian csökkentheti a kínálatot.