Várakozáson felül teljesítettek a viszontbiztosítók
2014.11.11
Igen komoly kihívásokkal kell szembenézniük Európa viszontbiztosítóinak, hiába fordítanak kevesebbet káreseményekre, mint egy évvel korábban. Az alacsony kamatkörnyezet miatt ugyanis a nagybefektetõk a magasabb hozam reményében a viszontbiztosítási piacba öntik a tõkét, növelve ezzel az árversenyt. A 2012 óta szinte folyamatosan csökkenõ díjbevételek a viszontbiztosítók romló alkupozíciójára is utal a biztosítókkal szemben, hiszen nem egy nagybiztosító már úgy gondolja, hogy pénzügyileg elég erõs ahhoz, hogy egyedül állja a kockázatokat.

Ezek a hatások azonban egyenlõre nem érzõdnek a világ három legnagyobb biztosítójának eredményeiben, hiszen mindegyik az elemzõi várakozásokat meghaladó profitnövekedésrõl számolt be. A viszontbiztosítók egyre kevésbé hajlandóak belemenni az élesedõ árversenybe, inkább új területeket keresnek.

A Swiss Re hosszú távon is bizakodik

A világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re a vártnál nagyobb nettó profitnövekedésrõl számolt be az idei harmadik évre vonatkozóan, köszönhetõen az alacsonyabb katasztrófa-károknak. Komoly nyomás nehezedik a viszontbiztosítók árazására, miután a legutóbbi negyedévben kevesebb súlyos természeti katasztrófa történt, valamint a biztosítási szektorba áramló alternatív tõke is jelentõsen növeli a versenyt a piacon. A Swiss Re azonban bizakodó: szerinte a hosszú távú keresletnövekedés kiegyenlíti majd a mostani kínálati nyomást.

Azt azonban a Swiss Re is elismeri, hogy jelenleg sok a bizonytalanság a piacon, és kihívások is kétségtelenül léteznek, éppen ezért a viszontbiztosító szigorú menedzsmentet, portfolió-kezelést és kötvényjegyzést tart szükségesnek a jövõbeli sikeres mûködés biztosítása érdekében – közölte a vezérigazgató, Michel Lies, továbbá a katasztrófa-viszontbiztosítások helyett új üzletágak irányába igyekszik terjeszkedni a társaság.

A társaság nettó eredménye a harmadik negyedévben 14%-kal, 1,23 milliárd dollárra emelkedett, szemben a Reuters poll által jósolt 891 millió dollárral. A vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban a profit 7,4%-kal, 842 millió dollárra emelkedett.

Az összesített kárhányad 76,7%-ra javult az egy évvel korábbi 81,5%-hoz képest, mivel a természeti katasztrófákhoz kapcsolódóan kevesebb kárkifizetés történt. A nettó megszolgált díj a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban 9%-kal, 4,31 milliárd dollárra emelkedett.

Az élet- és egészségbiztosítási szegmensben a Swiss Re nettó eredménye 160 millió dollárra nõtt, miután Ázsiában és Európában is megjelent a viszontbiztosító egészségbiztosítási üzletágával.

A társaság kijelentette, hogy továbbra is tartja magát a 2011-2015-re kitûzött eredménycélokhoz.

A legnagyobb vetélytárs profitja is emelkedett

A világ legnagyobb viszontbiztosítója is 16%-os profitnövekedésrõl számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan. A Munich Re 920 millió dolláros (735 millió euró) nettó eredménye ugyanakkor elmaradt az elemzõi várakozásoktól. A társaság azt jósolja, hogy év végén a profitjuk épp hogy meg fogja haladni a 2014-re kitûzött 3 milliárd eurós célértéket, amely elsõsorban az USA és a Karib-térség alacsony hurrikán-kárainak köszönhetõ.

A Munich Re befektetésekbõl származó jövedelme az idõszak során 16%-kal, 1,8 milliárd euróra csökkent a továbbra is alacsony kamatok miatt. A viszontbiztosító egyébként arra számít, hogy hosszú távon a fix kamatozású értékpapírokból származó jövedelmei alacsonyabbak lesznek, melyek jelenleg még a 237 milliárd eurónyi befektetési portfolió 54%-át alkotják. Éppen ezért a következõ években mintegy 8 milliárd eurót tervez a társaság infrastruktúra és megújuló energia projektekbe, illetve új technológiákba fektetni.

A vártnál jóval alacsonyabb katasztrófa-károknak köszönhetõen a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban az idei évre 94%-os kárhányadot vár a Munich Re, amely egy százalékponttal jobb eredmény lenne a korábban megcélzottnál.

Tartja magát a profitcélhoz harmadik legnagyobb is

A piac harmadik legnagyobb szereplõje, a német Hannover Re 21%-os eredménynövekedést ért el a vizsgált idõszakban, ami szintén annak volt köszönhetõ elsõsorban, hogy a negyedévben fele akkora összeget fordított katasztrófákhoz kapcsolódó kárkifizetésekre, mint egy évvel korábban.

A társaság 314 millió dolláros (251 millió euró) nettó eredménye szintén meghaladja a Bloomberg elemzõi várakozásait. A társaság vezérigazgatója, Ulrich Wallin megerõsítette az idei évre kitûzött 850 millió eurós profitcél elérését, hacsak az addig keletkezõ károk nem haladják meg jelentõsen a 670 millió eurót. A Hannover Re jövõ évre 875 millió euróra szeretné növelni a nettó eredményét.

A viszontbiztosító befektetésbõl származó jövedelme 14%-kal, 414 millió euróra emelkedett a harmadik negyedévben, a mûködési profitja pedig 39%-kal, 407 millió euróra nõtt.