Rekord szinten az életbiztosítási díjtartalék
2014.11.11
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a harmadik negyedév végén a biztosítók teljes eszközállománya 2461,5 milliárd forintot ért el. A hagyományos és a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások összesített díjtartaléka 1696,4 milliárd forintra nõtt, ami történelmi rekordnak felel meg – írja a Világgazdaság.

A hagyományos életbiztosításokban elhelyezett megtakarítások volumene 621,8 milliárd forint volt, unit linked életbiztosításokban 1074,6 milliárd forintot tartott a lakosság.

A hagyományos életbiztosítások díjtartaléka immár negyedik negyedéve emelkedik, egyelõre viszont jócskán elmarad még a történelmi csúcsoktól. 2007 végén volt a legtöbb pénz ezekben a konstrukciókban, több mint 708 milliárd forint. Az adókedvezménnyel támogatott hagyományos típusú nyugdíjbiztosítások miatt azonban az állomány további növekedésére lehet számítani.

A unit linked életbiztosítások díjtartaléka az idei elsõ negyedévben lépte át az ezer milliárd forintos lélektani határt, és azóta újabb historikus csúcsokat döntve folyamatosan gyarapodik. Az egyéb biztosítási tartalékok mennyisége 463,4 milliárd forint volt szeptember végén, ez az idén nagyjából stagnálásnak felel meg.

A biztosítók 1780 milliárd forintot tartottak belföldi és 417 milliárd forintot külföldi eszközökben. Sok befektetésük van magyar állampapírokban, kötvényekben és diszkontkincstárjegyekben már több mint ezer milliárd forintot tartanak. Befektetési jegyekben csaknem 400 milliárd forintjuk van a szolgáltatóknak.