Vége a szociális turizmusnak
2014.11.12
Az Európai Bíróság precedens értékû döntése nyomán az uniós tagállamoknak ezentúl jogukban áll megtagadni a szociális ellátórendszerhez való hozzáférést olyan más tagállambeli személytõl, aki nem munkavállalási szándékkal költözött az adott országba.

A luxembourgi bírák konkrét román állampolgár ügyével kapcsolatban hoztak döntést kedden, melyet elõzetes döntéshozatal céljából egy lipcsei társadalombiztosítási bíróság továbbított a luxembourgi Európai Bírósághoz, állásfoglalást kérve arról, hogy ellentétes-e az uniós joggal egy olyan más tagállambeli állampolgár kizárása a szociális ellátások igénybevételébõl, aki kizárólag az ezen ellátásokból való részesülés, illetve álláskeresés céljából érkezett Németországba. Az érvényes német törvények ugyanis az ilyen személyeknek nem adják meg ezt a jogot, amit egyébként Németországban a rászoruló álláskeresõk – többek között megélhetési költségeik fedezése érdekében – igénybe vehetnek.

A luxembourgi bírák a döntés indoklásakor kifejtették: a tagországoknak „módjukban kell, hogy álljon, hogy megtagadják a szociális ellátást olyan, gazdaságilag inaktív európai uniós állampolgároktól, akik a személyek szabad mozgásához való jogot kizárólag arra kívánják kihasználni, hogy valamely másik tagállam szociális ellátórendszerét igénybe vehessék, miközben nem rendelkeznek megfelelõ forrásokkal az ott tartózkodásra”. Uniós polgárok és családtagjaik törvényesen tartózkodhatnak egy másik tagállamban három hónapig. Ha azonban három hónapon túl is maradni akarnak, akkor munkával, illetve elegendõ forrásokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy ne jelentsenek terhet a fogadó állam számára. Az ítélet ugyanakkor leszögezi, hogy minden egyes konkrét ügyet egyénileg kell elbírálni és megítélni.