Enyhén növekedett a hazai biztosítási piac
2014.11.14
2014 elsõ háromnegyed évében 3,61 százalékkal, 640 milliárd forintra növekedett a hazai biztosítási szektor összesített díjbevétele az elõzõ év azonos idõszakához képest. Ehhez az életbiztosítási üzletág 335, míg a nem élet terület csaknem 305 milliárd forinttal járult hozzá – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) legfrissebb adataiból.

Az idei év elsõ kilenc hónapjában az életbiztosítási szegmens csaknem 335 milliárd forintos összesített díjbevételt könyvelhetett el, 3,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A január elsejétõl adókedvezménnyel támogatott egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások lassan és - az adókedvezmények hatásának köszönhetõen - a várakozások szerint remélhetõen tartósan emelkednek.


A nem életbiztosítási terület 305 milliárd forint díjbevétellel, az egy évvel korábbihoz képest több mint 4 százalékos növekedést ért el az idei elsõ háromnegyed évben. Ezen belül számottevõ, 15 százalékos emelkedés mutatkozott az általános felelõsségbiztosítások piacán: a díjbevételek 2,6 milliárd forinttal nõttek az elmúlt egy évben. A növekedésben feltételezhetõen része van a március közepétõl hatályos új Polgári törvénykönyv (Ptk.) - vezetõi felelõsségvállalást szabályozó – módosításának.


Ami a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokat (kgfb) illeti, összesen több mint 142 ezerrel nõtt a szerzõdések száma az elõzõ év azonos idõszakához képest: ennyivel több új és használt gépjármûvet helyeztek forgalomba az elmúlt egy évben. A kgfb-díjbevétel 8,3 százalékkal, 2014 harmadik negyedévének végére 71,3 milliárd forintra emelkedett. Eközben azonban az átlagdíjak gyakorlatilag ugyanazon a szinten maradtak, mint egy évvel korábban. 2014 elsõ kilenc hónapjában a kgfb átlagdíj 20 094 forint volt, egy évvel korábban 19 140 forint. Fontos azonban tudni, hogy ebben az átlagdíjban minden típusú gépjármû – vontató, tehergépjármû, busz stb. – díja szerepel, a személygépjármûvek éves kgfb-átlagdíja jelenleg mindössze évi 13-14 ezer forint.

A gépjármû-állomány növekedése a casco termékek darabszámára már kevésbé hatott. a statisztikák szerint jóval kevesebb autóra kötnek casco biztosítást, mint amennyit forgalomba helyeznek. A casco-díjbevétel az elmúlt egy évben 1 százalékkal, 47,8-ról 48,3 milliárd forintra növekedett.

„Az élet- és nyugdíjbiztosítási piac kis mértékû emelkedése adhat okot a visszafogott optimizmusra, különös tekintettel az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjtermékek területén várható az idei év végén és 2015-ben is javulás. A piac lehetséges kitörési pontja a közeljövõben az egészség-, a nyugdíj- és a felelõsségbiztosítás lehet” – jelentette ki Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára.