Stagnál a horvát biztosítási piac
2014.02.17
A horvát biztosítási piac 2013-ban 0,4 százalékkal bõvült helyi valutában számolva, azonban euróban már 0,8 százalékos csökkenést mutatnak a bruttó díjbevételek, vagyis stagnált a piac. A biztosítók bruttó díjbevétele 1,2 milliárd euró volt, melybõl az életbiztosítók 28 százalékkal részesedtek.

Az életbiztosításoknál enyhe emelkedés volt megfigyelhetõ tavaly, díjbevételük 2 százalékkal növekedett a unit-linked biztosítások folyamatos csökkenése ellenére.

A nem-életbiztosítások esetében vegyes tendenciákat lehetett megfigyelni: a cascó és az utasbiztosítási díjbevételek 10 százalékkal csökkentek, a kgfb-bevételek 6 százalékkal bõvültek.

A nem-életbiztosítási piac legnagyobb szereplõje, a Croatia Osiguranje 34,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A cég a teljes biztosítási piacon is vezetõ szerepet tölt be, bár az elmúlt 12 hónapban 1 százalékponttal, 28,9 százalékra csökkent a részesedése.

Az életbiztosítók közül az Allianz Zagreb társaság rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel: 18,6 százalékkal, amely tavaly 2 százalékponttal emelkedett.