Lászlók és Máriák okozták a legtöbb kárt a Groupamának
2014.11.14
A Groupama Garancia Biztosító összegyûjtötte 2013 legrendhagyóbb, valamint összegben legkimagaslóbb káreseményeit.

A legtöbb és a legkevesebb káreset

A legtöbb kárbejelentés tavaly március 15-éhez kapcsolódik. Erre az egyetlen napra vonatkozóan összesen 5859 bejelentést regisztrált a Groupama Garancia Biztosító. A rendhagyóan kimagasló szám a szokatlanul extrém idõjárásnak, a márciusi hóviharnak volt köszönhetõ. A kárbejelentések legnagyobb számban lakásbiztosításokkal összefüggésben érkeztek, összesen 5801 ilyen esetet jelentettek be aznap az ügyfelek. Az év legnyugodtabb napja egyértelmûen december 26-a volt, hiszen karácsony másnapján, a bejelentések alapján csupán 144 káreset történt a Groupama Garancia Biztosító ügyfelei körében.

A legnagyobb összegû gépjármû káreset: 13,6 milliós kár egy teherautóban

A biztosítótársaság legnagyobb kárkifizetéssel járó gépjármû balesete 2013-ban július 7-én történt. A baleset során, amikor egy teherautó könnyebb személyi sérüléssel belehajtott az elõtte haladóba, 13,6 millió forint értékben keletkezett kár.

Top 10 káreset a fõvárosban és vidéken

A fõvárosban a kárbejelentések listájának elsõ helyein a csövek meghibásodása miatt bekövetkezett vízkárok állnak 5 422 káresettel, a víz (folyadék) kiáramlása pedig – azaz, például ha a mosógép lefolyócsövének elmozdulása, vagy a nyitva hagyott csap, esetleg a tetõ ereszcsatornájának repedése okoz kárt – 3 973 alkalommal fordult elõ. Az üvegkár a harmadik leggyakoribb kártípus a fõvárosban, összesen 3 557 esetben fordult elõ. „A Budapesten regisztrált kiemelkedõen sok vízkár oka elsõsorban az, hogy itt jóval több az emeletes ház, mint vidéken. Az emeletes házakban nagyobb a csõrepedés gyakorisága, ráadásul, ha itt keletkezik egy csõhiba, akkor akár 10 emelet lakásai is beázhatnak” – mondta el Halmos Gyula, a Szolgáltatási Centrum fõosztályvezetõje.

Vidéken némileg máshogyan alakultak a káresemények. A legtöbb kárbejelentés 32 522 alkalommal vihar okozta kárra, 21 878 esetben pedig vezetékes vízkárra érkezett. A biztosítótársaság 20 838 bejelentést regisztrált üvegkárral kapcsolatosan.

Míg vidéken a csonttörés és csontrepedés kapcsán a Groupama Garancia Biztosítóhoz érkezett kárbejelentések között a negyedik helyen szerepeltek, addig a fõvárosban ez a kategória csak a tízedik a sorban. A gépjármûkárokkal kapcsolatos bejelentések vidéken közvetlenül az ötödik helyen végeztek 9 883 kárigénnyel, addig ez a fõvárosi kárlistán a hetedik.

„Érdekesség, hogy a villámcsapások másodlagos hatása miatti bejelentések vidéken a hetedik helyen állnak, de Budapesten az ilyen típusú károk be sem kerültek a 10 leggyakoribb kártípus közé. Ennek oka a fõváros magas villámvédelmi pontjai miatt meglévõ jobb villámvédelemben keresendõ” - tette hozzá a kárrendezési terület vezetõje.

A legtöbbször Lászlók és Máriák jelentettek kárt

Legtöbb alkalommal, összesen 41 142 esetben a Lászlók jelentettek be 2013-ban valamilyen káreseményt a biztosítótársaságnál. A férfiaknál õket követik az István keresztnevûek 37 501, majd a Józsefek 34 134 kárbejelentéssel. Nem sokkal maradtak le a Jánosok sem, akik 29 022 alkalommal éltek kárigénnyel, majd a Zoltánok következnek, akik 26 390 esetben értesítették a Groupama Garancia Biztosítót káresemény kapcsán.

A nõi nevû ügyfelektõl valamivel kevesebb bejelentés érkezett, de itt is elmondható, hogy a leggyakrabban elõforduló nevek viselõitõl érkezett a legtöbb bejelentés is. A rangsor elsõ helye így a Máriáké, hiszen 2013-ban csupán e nevû ügyfelektõl 37 048 kárbejelentést kapott a Groupama Garancia Biztosító. Jócskán alulmúlták õket azonban az Erzsébetek, akik 27 691 alkalommal értesítették kárigényükrõl a biztosítótársaságot. A Katalinok már csak 22 182, az Éva keresztnevûek 21 255, az Ilonák pedig 17 846 esetben keresték meg a Groupama Garancia Biztosítót.

A házi kedvenceket sok balesetet érte

Ha megvizsgáljuk a balesetekkel kapcsolatos bejelentéseket, kiderül, hogy az elmúlt évben a legtöbb, összesen 2328 esetben a házi kedvenceket ért különféle balesetek miatt tettek bejelentést az ügyfelek. A kutyusok, cicák esetében sajnos gyakran elõforduló balesetnek számít a mérgezés, a különféle tárgyak lenyelése, vagy az, kiszaladnak a forgalmas útra, és ott szereznek sérüléseket.

A legek legje

Végül egy igazán örömteli ”leg”. A Groupama Garancia Biztosító legidõsebb biztosítottja 102 éves, akinek lakás és életbiztosítása is van a társaságnál.