Ez okozta a legtöbb kárt a mezõgazdaságban
2015.11.20
Idõjárást tekintve az idei mezõgazdasági év a szélsõségek éve volt. 2014 õszétõl 2015 nyaráig egymást váltották az átlagosnál csapadékosabb idõszakok és a szárazság. A Groupama Biztosító adatai alapján a legtöbb kárt a jégverés és az aszály okozta, melyek nyomán a biztosítótársaság eddig több mint 2 milliárd forintot fizetett ki.

2014 õsze és a télelõ az átlagosnál csapadékosabb volt, amit száraz télutó és tavasz követett, helyenként aszály is elõfordult. Az õszi betakarítási és vetés-elõkészítési munkákat eleinte a sok csapadék nehezítette, késõbb pedig a nehezen elvetett mag kelését késleltette a szárazság.

A 2015-ben a nyári viharok korán érkeztek: április végén, május elején megjelentek az elsõ zivatarfelhõk, intenzív jégverések kíséretében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 22 települését május 25-én érte szokatlan erejû és kiterjedésû jégverés. Június és július elsõ felében egymást váltották az idõjárási frontok hazánk felett, több esetben a fõvárost és környékét is szokatlan erejû felhõszakadás és jégesõ érte.

A nyár közepén megnyugodott az idõjárás, sõt, augusztus végére ismét a szárazság okozta a legnagyobb problémát.

A mezõgazdasági biztosítások terén piacvezetõ Groupama Biztosítóhoz a tavalyi évhez hasonló mennyiségû mezõgazdasági kárbejelentés érkezett 2015-ben, és az elmúlt évekre jellemzõ módon a legtöbb, legnagyobb károkat a jégesõ okozta. Idén a közel 1900 növénykár bejelentés több, mint 75%-a jégverésrõl szólt, 7% körüli aszálykár bejelentés érkezett, továbbá a vihar-, fagy-, tûzkár bejelentések voltak gyakoriak.

A Groupama Biztosító 2015-ben növényállományok jégkára miatt közel 1,8 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak az év elsõ kilenc hónapjában, aszályra és egyéb káreseményekre pedig további 200 millió forintot. A mezõgazdasági vagyonbiztosítások terhére bejelentett káresemények túlnyomó többsége viharkár, a kifizetések meghaladták a 200 millió forintot és további 20 millió forintot fizettünk ki állattartóknak elhullott jószágaik után.

Területi eloszlást tekintve a jégkárok esetében kiemelendõ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jégverés mellett a július eleji észak-nyugat magyarországi zivatarlánc, mely Vas-megyétõl Budapestig okozott jelentõs károkat.