Növekvõ foglalkoztatottság Európában - kivéve a biztosítási ágazatban
2011.09.02
Egy hónap alatt az európai Monster Foglalkoztatási Index, folytatva az elõzõ hónap trendjét, augusztusban éves szinten 21 százalékos emelkedést mutatott, megközelítve a 140 pontos értéket. A Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svédországban és Nagy-Britanniában a munkavállalók iránti online kereslet adataiból számított index már több mint egy éve folyamatosan emelkedik.

A Monster Európai Foglalkoztatási Mutató (MEIE) az internetes munkaközvetítõ oldalakon meghirdetett állások számán alapul, amely az egyes iparágak munkaajánlatait, illetve azok változását összesíti.


Németországban, Franciaországban és Svédországban erõs kétszámjegyû növekedés volt megfigyelhetõ, amely összességében az európai mutató 21 százalékos éves emelkedését eredményezte augusztusban. Hollandiában némileg csökkent a munkakereslet. A munkáltatók – különösen a közszférában, valamint banki/pénzügyi vonalon – továbbra is óvatosak, azonban a kritikus pozíciókra továbbra is folyamatos a toborzás az összes foglalkoztatási csoportban.

Az index emelkedéséért továbbra is az ipari termelés vezette augusztusban. Szinte minden iparágban emelkedett a meghirdetett új munkahelyek száma, kivéve a közszférában. A legkisebb pozitív emelkedéssel a következõ iparágak zárták az augusztust: számvitel; mûvészetek, szórakoztatás, sport és szabadidõ; jog; valamint a bank, pénzügy és biztosítás.

Immár az ötödik egymást követõ hónapban az ipari és építõipari foglalkozások tekintetében a legerõteljesebb növekedés az összes foglalkozási kör közül. Menedzserek iránti kereslet augusztusban is növekedést mutatott (éves szinten 14 százalék), míg a szakemberek iránti kereslet az átlagosnál kisebb mértékben nõtt.