Varga: az álnyugdíjkasszák szûnnek meg
2014.11.24
A forma maradhat, de csak akkor, ha a tagok legalább 70 százaléka fizet tagdíjat, a kormány ugyanis egyszerûen nem engedheti meg, hogy 60 ezer ember mindenféle ellátás nélkül maradjon - hangsúlyozta a hétfõi Ma reggelben a gazdasági miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfõi Ma reggelben a magán-nyugdíjpénztárak tervezett átalakításáról azt mondta, a kormány egyszerûen nem engedheti meg, hogy 60 ezer ember mindenféle ellátás nélkül maradjon, a tagok nagy része ugyanis most egyszerûen nem fizet tagdíjat, a pénz így csak a kasszák mûködtetésére elég, nyugdíjakra azonban nem.

A magyar kormány most azt mondja: maradhat ez a forma, de csak akkor, ha a tagok legalább 70 százaléka fizet tagdíjat – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetõje. Ellátatlanul senki nem maradhat – ismételte meg a miniszter -, egy rosszul mûködõ pénztár most vagy összeolvad egy másik, jól mûködõvel, a tag így odafizet majd, vagy, ha a kasszája megszûnik, visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe, a tisztességesen elszámolt reálhozamot megkapja, és jön tovább az állami nyugdíj.

Az MNB adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetik a havi, kötelezõ tagdíjat. 2011-ben a tagok még átlagosan havi tízezer forintot fizettek be, ami mára 500 forintra zsugorodott. Ez a pénztárak vagyonfelélését jelenti, így a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését veszélyezteti - közölte szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium.