Csökkentette profit kilátásait az Uniqa
2014.11.27
Ausztria második legnagyobb biztosítója, az Uniqa Insurance Group lecsökkentette 2015-ös profit céljait, melyet a lassuló európai gazdasági növekedéssel és az alacsony kamatokkal magyarázott.

A vállalat arra számít, hogy jövõre 425 millió euróról 450 millió euróra emelkedik az adózás elõtti eredménye, szemben a korábban jósolt 550 millió euróval. Az Uniqa nyilatkozatában azt írja, hogy a díjbevétele mérsékelten emelkedni, a költségek aránya pedig javulni fog.

A bécsi székhelyû biztosító azt írja, hogy a romló növekedési elõrejelzések, a geopolitikai feszültségek és a csökkenõ kamatok miatt szokatlanul nagy bizonytalanság jellemzi a középtávú gazdasági fejlõdést.

Az Uniqa a piacvezetõ Vienna Insurance Group biztosítóval verseng Ausztriában és Kelet-Európában. Tavaly 757 millió eurót sikerült részvényei eladásából összegyûjtenie, tekintettel a meglehetõsen jó kilátással arra, hogy 2020-ra sikerül megdupláznia ügyfélkörét. A társaság vezérigazgatója – aki jelentõs költségcsökkentés mellett döntött a jövedelmezõség javítása érdekében – azt állította, hogy ezt a célt kockázatos felvásárlások nélkül is el tudják érni.

Andreas Brandstetter azt mondta, nem számítanak arra, hogy a makroökonómiai mutatók javulnának, így a kamatszintben sem várnak pozitív fordulatot.

A társaság 15 kelet-európai országban mûködik, idén 370-380 millió euró közötti adózás elõtti nyereségre számít, amely több mint 20%-os emelkedés lenne 2013-hoz képest. Az idei harmadik negyedévben 93,7 millióra nõtt az adózás elõtti nyereség, miközben a díjbevételek 1,2 milliárd euróról, 1,25 milliárd euróra emelkedtek.