Még komolyabban fel kellene lépniük a biztosítóknak a nagy szennyezőkkel szemben
2021.08.05

A biztosítási iparág, a Világbank és az ENSZ által felállított szervezet, az Insurance Development Forum vezetője szerint a biztosítók még nem mentek elég messzire a kockázatvállalási gyakorlatuk felülvizsgálatában, hogy reagáljanak az éghajlatváltozásra.

A biztosítási ágazat eddig inkább arra összpontosított, hogy a befektetési portfólióit távol tartsa a környezetszennyező vállalatoktól. A politikai döntéshozók, a befektetők és aktivisták azonban egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a biztosítókra, hogy csökkentsék az általuk biztosítással fedezett vállalatok szén-dioxid-kibocsátását.

Erre szólította fel az iparágat Khosuehi Iyahen, az Insurance Development Forum főtitkára is. Az IDF egy olyan köz- és magánszféra közötti kezdeményezés, melyben a Világbank és az ENSZ, valamint olyan biztosítók vesznek részt, mint az AIG, az Axa és az Aviva.

Az idén júliusban, nyolc biztosítási csoporttal elindult Biztosítók a Zéró-kibocsátásért Szövetség (Net-Zero Insurance Alliance, NZIA) tagjai vállalják, hogy úgy alakítják át befektetési portfóliójukat, hogy 2050-re kizárólag karbonsemleges vállalatokban rendelkezzenek befektetéssel. Khosuehi Iyahen a Financial Timesnak azt mondta, hogy üdvözlendő a szövetség célkitűzése, azonban az iparágnak fel kell gyorsítania az erőfeszítéseit. "Úgy gondolom, hogy minél több amerikai biztosítónak is be kellene állnia ezek mögé a célok mögé - tette hozzá - enélkül nem vagyok benne biztos, hogy olyan nagy előrelépést fogunk elérni."

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárási eseményei, köztük a pusztító árvizek Európában és a Csendes-óceán északnyugati részén, a Kanadában kialakult súlyos hőhullám, valamint a görögországi és horvátországi erdőtüzek még sürgetőbbé teszik a helyzetet. Az Aon biztosítási bróker becslései szerint a júliusi európai árvizek együttes költségei több milliárd eurót tesznek ki, főként Németországban.

A klímakampányt folytatók ennél is többet várnak el a biztosítóktól. Egy klímaaktivista hálózat, az Insure Our Future arra sürgeti a most létrehozott szövetség alapító tagjait, hogy szüntessék meg az új olaj- és gázprojektek támogatását, összhangban a Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetésével, miszerint a globális felmelegedés korlátozása érdekében még az idén le kell állítani minden új projektet.

A Net-Zero Biztosítási Szövetség megjegyezte, hogy a kötelezettségvállalást 2050-ig kell teljesíteni. Butch Bacani, az ENSZ egyik programvezetője, aki a szövetséget szervezte, azt mondta, hogy egyes vállalatok ennél is korábbi céldátumot tűztek ki. Úgy érvelt, hogy a szövetség nem csak a globális biztosítási ágazat számára emelte a nettó zéró mércét, hanem lényegében meghatározta, hogy mi a nettó zéró biztosítás, mivel előírta, hogy a társaságoknak ötévente tudományos célokat kell kitűzniük és erről a nyilvánosság előtt jelentést kell tenniük.

Bacani a trösztellenes szabályokra is felhívta a figyelmet, amely valamennyi ágazatban akadályt jelent a kollektív fellépéssel szemben, ugyanakkor a szövetség tagjainak lehetősége van saját kizárási szabályzatot kidolgozni egyes szennyező iparágakkal szemben.