Tesztelték a biztosítókat: problémát okozhatnak az alacsony kamatok
2014.12.01
Tegnap tette közzé az EU biztosításfelügyeleti hatósága az európai biztosítók tõkeszintjére vonatkozó teszteredményeket. A közlemény szerint, amennyiben továbbra is tartósan alacsony marad a hozamkörnyezet, a biztosítói piac komoly tõkeproblémákkal találja szemben magát - számolt be a Reuters.

Az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közleményében arra figyelmeztet: nehezen fogják tudni teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket a biztosítók, amennyiben tartósan alacsony marad a hozamkörnyezet. Az elmúlt nyolc hónapban a hatóságok azt vizsgálták, mennyire tud kiállni egy-egy élesebb pénzügyi helyzetet a biztosítótársaságok tõkepuffere.

Az EIOPA nem hozta nyilvánosságra azoknak a társaságoknak a nevét, akik nem teljesítették a minimum elvárásokat, de azt elmondta, hogy négybõl egy esetben nem teljesültek a szavatoló tõkeszükségleti követelmények (SCR), amennyiben azzal a feltételezéssel élnek, hogy továbbra is tartósan alacsony marad a hozamkörnyezet. A közlemény szerint a biztosítók 14%-a (akik a piaci eszközállomány 3%-át birtokolják) 100% alatti SCR-rátával rendelkezik.