Az alacsony kamatok miatt aggódhatnak a biztosítók
2012.03.14
Az alacsony kamatlábak, és azok befektetésbõl származó jövedelmekre gyakorolt hatása jelenti a legnagyobb kihívást idén a biztosítók számára – derül ki a PricewaterhouseCoopers legfrissebb jelentésébõl.

A biztosítási ipar 2012-ben címet viselõ jelentés szerint az alacsony befektetési jövedelmek miatt a biztosítóknak idén fokozniuk kell erõfeszítéseiket a költségek lefaragására, vagy nagyobb kockázatokat kell vállalniuk a pénzügyi teljesítmény javítása érdekében.

A PwC 15. éves globális vezérigazgatói felmérésében résztvevõk 75%-a azt prognosztizálta, hogy az idén legalább kis mértékben, de biztosan változni fog kockázatkezelési gyakorlatuk. Továbbá a biztosítási cégvezetõk 40% jelezte, hogy idén módosítani fognak a társaság tõkeszerkezetén.

„Az alacsony kamatkörnyezet arra kényszeríti a vállalatokat, hogy alapvetõ stratégiai kérdéseket vegyenek napirendre. Amennyiben arra számítanak, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet átmeneti lesz, úgy a business-as-usual megközelítés lehet számukra a leghatékonyabb. Amennyiben azonban úgy vélik, hogy a mostani alacsony kamatok tartósan fennmaradhatnak, úgy alapvetõen át kell tervezniük termékportfoliójukat, amely megfelel a gazdasági realitásoknak” – olvasható a jelentésben.

Csökkenõ M&A

A jelentés szerint a mostani gazdasági körülmények az egyesülési és felvásárlási (M&A) tevékenységekre is hatással lesznek, várhatóan csökkeni fog számuk.

„Annak ellenére, hogy a korábbi várakozások megnövekedett M&A aktivitásra számítottak 2011 folyamán, a ténylegesen végrehajtott tranzakciók száma lényegében stagnálást mutatott 2010-hez képest. A biztosítótársaságok ugyan keresték a lehetõségeket, hogy felesleges tõkéjüket mire fordítsák hatékonyan 2011-ben, azonban a piac értékelési zavarai miatt sokan mégis képtelenek voltak megfelelõ felvásárlási célpontot találni” – olvasható a PwC tanulmányában.

A gazdasági kihívásokat ráadásul a biztosítási ágazatban még a szabályozást érintõ változások is tetézik.

Fókuszban az ERM

Számos kezdeményezés, mint az Európai Unióban bevezetésre kerülõ Szolvencia II, vagy az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ National Association of Insurance Commissioners (NAIC) törekvése, hogy a Szolvencia II. egyes rendelkezéseit átültesse az amerikai szolvencia szabályokba - amely akár az évtized legjelentõsebb szabályozási változását idézheti elõ az Egyesült Államokban – szigorúbb felügyeletet eredményez a biztosítók vállalati kockázatkezelési gyakorlatában.

Az ERM és a fizetõképesség megfelelõ felmérése egyre fontosabb szempontot jelentenek a hitelminõsítõ intézetek és a felügyeletek számára – állítja a PwC. Az ERM és a tõkemodellezés formális értékelése egyre elterjedtebb a biztosítók körében, melynek hitelminõsítõ ügynökségek felé történõ kommunikálása legalább olyan fontos feladat, mint maga az ERM modell saját kifejlesztése.