Önkéntes pénztárba is át lehet vinni a magánnyugdíjat
2014.12.01
Az esetleg megszûnõ magánnyugdíjpénztárak tagjai dönthetnek arról, hogy átlépnek az állami biztosítási rendszerbe, s akkor megkapják az addig felhalmozott reálhozamukat, vagy más pénztárba, esetleg önkéntes nyugdíjpénztárba viszik megtakarításukat. Utóbbi két esetben az érintettek azért nem juthatnak hozamukhoz, mert az része lesz a majdani nyugdíjuknak. - válaszolta a nemzetgazdasági tárca a Napi Gazdaságnak.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szabályozás egyáltalán nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztárakat, amelyeknek jelenleg is több mint egymillió tagja van. Sõt ezt az öngondoskodási formát a kormány határozottan támogatja, többek között adókedvezményekkel.

Amennyiben egy pénztár nem tudja teljesíteni a feltételeket, és a végelszámolás mellett dönt, úgy a tagok dönthetnek arról, hogy átlépnek az állami biztosítási rendszerbe, s akkor megkapják az addig felhalmozott reálhozamukat, vagy más pénztárba, esetleg önkéntes nyugdíjpénztárba viszik megtakarításukat. Utóbbi két esetben az érintettek azért nem juthatnak hozamukhoz, mert az része lesz a majdani nyugdíjuknak - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi Gazdaság kérdésére.

Az állami nyugdíjszolgáltatóval kapcsolatban elmondták: valamennyi szakmai javaslatot mérlegelik, ám ezzel együtt sincs napirenden az állami szolgáltató létrehozása.