Varga: csak jövõ szeptembertõl vizsgálják a magánnyugdíjpénztárakat
2014.12.02
Varga Mihály szerint a január elsején hatályba lépõ, a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályok megfelelõ felkészülési idõt biztosítanak, ugyanis csak 2015 szeptemberétõl lehet vizsgálni a megelõzõ hat havi tagdíjbefizetést. A nemzetgazdasági miniszter az M1 Az Este címû mûsorában hétfõn azt is hangsúlyozta, hogy a megszûnõ magánnyugdíjpénztárak a reálhozamot kifizetik a tagoknak.

Varga Mihály leszögezte, hogy fiktív pénztárakra nincs szükség, és úgy vélte, ahhoz hogy egy pénztár valóban életképes legyen a tagok legalább 70 százalékának fizetnie kell a tagdíjat. (A parlament elõtt lévõ törvénymódosítás szerint végelszámolással megszûnik az a magánnyugdíjpénztár, amelynél a vizsgált hat hónap alatt két egymást követõ hónapban nem érte el a 70 százalékot a tagdíjat fizetõk aránya).

A miniszter azt is elmondta, ha a pénztár az új szabályozás miatt megszûnik, a tagok vagy visszakerülnek az állami rendszerbe - ekkor a reálhozamot a megszûnõ pénztárnak ki kell fizetnie -, vagy a pénztár dönthet úgy, hogy összeolvad egy másik, mûködõképes magánnyugdíjpénztárral.