Biztosító-teszt: gyors reagálásra számít az EU felügyelet
2014.12.03
Az Európai Unió legfõbb biztosítási felügyeleti szerve hétfõn azt mondta, hogy gyors intézkedésekre számít a biztosítók részérõl a stressz-tesztek során beazonosított gyengeségek kezelésére, ami a tõkehelyzetüket és az üzleti modelljeiket is érinti.

Vasárnap tette közzé az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) az európai biztosítók tõkeszintjére vonatkozó teszteredményeket. Ezek szerint majdnem minden negyedik európai biztosítónak gondot okozna az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeik teljesítése, amennyiben az alacsony kamatok tartósan fennállnak.

Mostantól, a következõ év végéig a biztosítóknak számos feladatot végre kell hajtani, bizonyos esetekben tõkeemelésre is szükség lesz, de más típusú mérleg-menedzsmentre is sok kerülhet – közölte az EIOPA elnöke, Gabriel Bernardino.

A nemzeti biztosítási felügyeletek arra használhatják a mostani stressz-teszt eredményeit, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a gyengén teljesítõ biztosítókra, akiknek ki kell javítaniuk az eszköz-forrás oldal közötti eltéréseket, felülvizsgálniuk a termék-mixüket, a kockázatkezelési eljárásaikat, és üzleti modelljüket.

A teszt eredményei szerint a biztosítók 24%-ánál nem teljesültek a szavatoló tõkeszükségleti követelmények (SCR), amennyiben azzal a feltételezéssel élnek, hogy továbbra is tartósan alacsony marad a hozamkörnyezet. Egyúttal azt is jelenti, hogy az ügyfelekkel szembeni, 8-11 év múlva esedékes kötelezettségek teljesítése problémát jelentene a biztosítók számára – tette hozzá Bernardino.

A leginkább veszélyeztetett vállalatok közé azok tartoznak, amelyeknél az eszközök és források lejárati ideje között eltérés van, továbbá azok az életbiztosítók, amelyek garantált hozamú megtakarítási termékeket nyújtanak. Ez jellemzõen az osztrák, a német, a máltai és a svéd biztosítókra igaz.

Iparági megfigyelõk szerint a nagy, diverzifikált biztosítók, mint például az Allianz, az Axa, vagy a Generali megfelelõen felkészültek a Szolvencia II életbelépésére. Ezzel szemben a kisebb biztosítók nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen egy olyan kedvezõtlen helyzet esetén, ahol az eszközértékek csökkenése és a jövõbeli kötelezettségek értékének emelkedése egyszerre következik be.

A stressz-teszben 60 biztosítási csoport, 107 egyéni biztosítótársaság vett részt, melyek az EU biztosítói díjbevételének 55%-át teszik ki.