Így javítana a kormány a lakosság egészségi állapotán
2014.12.03
Mindenképpen javítani szeretne a kormányzat a lakosság egészségi állapotán, ezért átalakítják az alapellátást és több lesz a népegészségügyi szûrés és a szûrõhely - errõl Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár beszélt az Országgyûlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén.

Zombor Gábor meghallgatásán azt mondta, az alapellátás tervezett átalakításának több célja van. Egyrészt vonzóvá tenni az orvosok számára a háziorvoslást, továbbá hogy ne maradjanak betöltetlen praxisok, és ezen ellátási formát erõsítve lehetõség szerint, akit lehet, itt lássanak el, tehermentesítve a járó- és kórházi ellátást.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy növelik a háziorvosok finanszírozását, és több népegészségügyi szûrést fognak végezni. Megjegyezte, az elmúlt években 30 százalékkal nõtt a családorvosok finanszírozása, a jövõ évi költségvetésben egy 10 milliárd forintos többlet szerepel erre a célra és az ígéretek szerint 2016-ban is ugyanennyi plusz forrás áll majd rendelkezésre. Zombor Gábor utalt arra, hogy az átalakítás a háziorvosok vállalkozói státusán nem fog változtatni, továbbá a jövõben lehetõségük lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkezõk a választott szakterületükön is dolgozhassanak. Jelezte, külön törvény készül az alapellátás feltételrendszerének meghatározásához.

Mint mondta, valamelyest javultak a magyar lakosság népegészségügyi adatai, köszönhetõen az eddig bevezetett intézkedéseknek. Példaként említette a közétkeztetés átalakítását, az élelmiszerekben lévõ transzzsírsav korlátozását, a dohányzás ellen tett lépéseket. A cél, hogy 2020-ra a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma elérje az európai uniós átlagot. Hangsúlyozta, a kormány célja egységesíteni a különbözõ népegészségügyi szûréseket (kardiovaszkuláris, stroke, cukorbetegség, onkológiai), és ehhez egységesíteni kell a források felhasználását.

Zombor Gábor megemlítette, hogy a szakmai szervezetekkel megkezdték a különbözõ népegészségügyi programok kidolgozását, és országosan száz egészségügyi intézményben lesznek olyan helyek, ahol ezeket a vizsgálatokat el lehet végezni, végeztetni.

Ezzel párhuzamosan erõsítik az egészségfejlesztési irodák mûködését, amelyek mintegy kapocsként szolgálnak majd a háziorvos és a kórházak között információáramlásban. A szûrésekrõl elmondta még, hogy a vastagbél-szûrés esetében három megyében pilot program indult, amit majd országossá terjesztenének ki.

Az onkológiai területérõl beszámolva azt mondta, itt jelentõs változás várható a rendszerben, hogy elindult az a folyamat, amelynek célja egy országosan egységes rendszer létrehozása.

A rezidensi rendszert érintve Zombor Gábor arról beszélt, hogy a kormány központilag akarja finanszírozni a szakorvosképzést, amely szisztémára szintén egy külön jogszabály készül majd, ez a tervek szerint még idén a kormány elé kerülhet. Mint mondta, ebben a jogszabályban rögzítik azt is, hogy egy szakorvosi minimálbért vezetnek be. Zombor Gábor említette azt is, hogy jövõ év júliusára lefektetik életpályamodell alapjait.

A gyógyszer-nagykereskedelem helyzetérõl úgy fogalmazott, vannak olyan kormányzati elképzelések, amelyek a jelenlegi monopolhelyzeten változtatnának. Hozzátette: errõl azonban még nincs döntés. Megerõsítette, a jelenlegi közfinanszírozott ellátási csomagon nem kívánnak változtatni, és a jövõben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást nem fog finanszírozni.