Így gondoskodhat a nyugodt idõskorról
2014.12.09
Aki gondoskodni akar a nyugodt idõskorról, annak célszerû megoldás a nyugdíjbiztosítás. De hogyan válasszon? Tudja miben különbözik a hagyományos és a unit linked biztosítás? Segítünk az eligazodásban és a döntésben.

Ma már nem kérdés, mennyire fontos a nyugdíj-elõtakarékosság. A demográfiai folyamatok ismeretében tudhatjuk, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszabb távon fenntarthatatlan, így aki biztos megélhetést szeretne idõs korában is, annak már fiatalon meg kell kezdenie a felkészülést, takarékoskodást. Ehhez nyújtanak jó lehetõséget a nyugdíjbiztosítások, amelyek hosszú távú elõtakarékossági megoldások, ráadásul állami támogatással: az állam adójóváírással segíti az öngondoskodást. Az elérhetõ jóváírás a befizetett díj 20 százaléka, évente legfeljebb 130 ezer forint, a törvényi feltételek szerint.

Nyugdíjbiztosításból azonban többféle létezik, két fõ változata a hagyományos és a befektetési egységekhez kötött, az úgynevezett unit linked. Mindkettõnek más és más elõnyei vannak, így mindenki saját lehetõségei, elképzelései és preferenciái szerint választhat közülük. Az ING Motiva nyugdíjbiztosítások mindkét változatban elérhetõk. Szabó Anikó, az ING Biztosító marketing igazgatója segít eligazodni közöttük.

Abban mindkét nyugdíjbiztosítási forma megegyezik, hogy a megtakarított összeget nyugdíjba vonuláskor kapja meg az ügyfél, az állam pedig adójóváírással támogatja a megtakarítást. Az alapvetõ különbség az, hogy a hagyományos változat esetén a befektetési kockázatot a garantált összeg erejéig teljes mértékben az ING Biztosító viseli – magyarázza a szakember. Ez azt jelenti, hogy a szerzõdéskötéskor meghatározott garantált összeget az ügyfél lejáratkor megkapja, ugyanakkor az esetleges többlethozam 90 százaléka is az ügyfelet illeti. A befektetési egységekhez kötött változatnál a befektetési kockázat az ügyfélé, cserébe viszont magasabb hozamot is elérhet.

A különbségek meg is határozzák, kinek melyik változatot ajánlják a szakemberek. A garantáltat azoknak érdemes választani, akiknek még legalább 5, de inkább 10 vagy több évük van a nyugdíjig, és teljes biztonságban szeretnék tudni nyugdíjcélú megtakarításaikat, esetleg ez az egyetlen ilyen jellegû megtakarításuk.

A befektetési egységekhez kötött változat esetén az ügyfél különbözõ eszközalapokban tarthatja és gyarapíthatja megtakarítását. Ezt azoknak ajánlják, akik a magasabb hozamért kockázatot is készek vállalni. A magasabb kockázatú befektetések jellemzõen hosszabb idõ alatt teljesítenek jól, ezért ez a változat inkább azok számára célszerû választás, akiknek még legalább 15, vagy annál több évük van a nyugdíjig. Az ING Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás ugyanakkor nagyobb rugalmasságot is biztosít: lehetõség van a rendszeres havi díjat a jövedelem-alakulás szerint növelni, vagy három év után akár csökkenteni is.

Fontos tudni, hogy az eszközalapok között elérhetõek úgynevezett céldátum-alapok is. Ezek annak jelentenek ideális megoldást, akinek nincs ideje vagy nem kíván a megtakarításaival foglalkozni. A céldátum-alapok befektetési politikáját úgy alakítják, hogy egy-egy adott lejárati idõpontra optimalizálják a befektetés értékét – fokozatosan csökkentve a kockázati szintet a céldátumhoz közeledve. Ez a befektetési mód megvéd attól, hogy egy kockázatosabb befektetés az utolsó években vigye el az elmúlt hosszú idõszak során felhalmozott pénz egy részét.

ING Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetében létezik egyszeri díjas lehetõség is. Itt nem rendszeres befizetésekbõl gyûlik a pénz, hanem egyszeri nagyobb összegekbõl. Ez azoknak ideális, akik alkalmanként tudnak kisebb-nagyobb összegeket megtakarítani, így jó kiegészítõ lehet valamelyik rendszeres díjú biztosítás mellé.

Bármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy mindenki a saját egyedi szempontjait mérlegelve gondoskodjon saját idõskoráról és használja ki a nyugdíjbiztosítás elõnyeit – tanácsolja Szabó Anikó.