Mit tehetnek a biztosításók a Z generáció megnyerése érdekében?
2021.08.17

Felnő az úgynevezett Z generáció és ez egyre fontosabbá válik üzleti és társadalmi szempontból is. Míg néhány évvel ezelőtt a cégek kizárólag a televízióra és a weboldalakra irányították a reklámtevékenységüket, ma már a YouTube, az Instagram vagy a TikTok is gyakori reklámhordozók. És ez csak egy példa arra a nagy változásra, amelyet ez a korosztály hozott magával. De miért és mire ilyen nagy a befolyásuk és mit jelent ez a biztosítási szektor számára?

A Z generáció az interneten, okostelefonnal a kezében nőtt fel - nem ismerik az életet ezek nélkül, és a társasági életük is gyakran a digitális térben zajlik. A generáció tagjai szinte egyáltalán nem néznek TV-t, inkább streaming szolgáltatókat választanak. A Google és a Wikipédia korában már többé nem lexikonokhoz nyúlnak, ha kérdésük támad bármilyen témával kapcsolatban. Ennek eredményeképpen ezen generáció tagjai nagyon jók a különféle információforrások összegyűjtésében, valamint virtuális és offline élmények ötvözésében. A Z-generáció új elvárásokat támaszt a környezetével szemben, ami nem csak a marketing és a fogyasztói magatartás világát változtatja meg, hanem a biztosítási iparágat is újragondolásra kényszeríti.

Számtalan kutatás vizsgálta a Z generáció viselkedését. E tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy ennek a generációnak egyetlen fő célja van: az igazságkeresés. Ők már inkább a párbeszédre helyezik a hangsúlyt a konfliktusok megoldásakor, döntéseket pedig csak akkor hoznak, miután elemezték és mérlegelték az előnyöket és hátrányokat. A korábbi generációkkal ellentétben sokkal szívesebben fogadják el a különböző nézőpontokat, és kerülik a konfrontációt.

A generáció viselkedése, illetve annak hatása már most is tetten érhető három kialakulóban lévő trendben:

1. A javakhoz való hozzáférés sokkal fontosabb lesz, mint azok birtoklása. Ennek remek példája a megosztáson alapuló közösségi gazdaság térnyerése, például az autók vagy a kerékpárok esetében.

2. A differenciálás alapja egyre inkább a személyiséget kifejező egyéniség, emellett az etikus viselkedés alakítja majd a fogyasztói piac jövőbeli fejlődését.

3. A gyors technológiai fejlődés számos átalakulási lehetőséget kínál a vállalatok számára, amelyek mindegyike sajátos kihívásokkal jár.

Ahhoz, hogy a vállalatok hosszú távon sikeresek maradjanak, alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

Hogyan alkalmazkodhatnak a biztosítótársaságok a digitális bennszülöttek igényeihez?

Először is a biztosítóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ez a célcsoport jobban hozzáfér az információkhoz, mint mások korábban. Mielőtt a Z generációs ügyfelek döntenének egy biztosítás megkötéséről, előzetesen a lehető legtöbb információt szerzik be különböző csatornákon keresztül, hogy a téma szakértőjévé váljanak. Az internetnek köszönhetően az információhoz való hozzáférésnek nincsenek korlátai. Továbbá az olyan tényezők, mint a termékelőnyök, a hozzáadott érték és a fenntarthatóság sokkal nagyobb szerepet fognak játszani a termékek kiválasztásakor, mint korábban.

Azonban nemcsak azt elemzik, hogy mit vásárolnak, hanem azt is, hogy miért és hogyan. Korábban a tulajdonlás volt a döntő tényező, ma már inkább az számít, hogy a termékekhez és szolgáltatásokhoz hozzá lehessen férni anélkül, hogy birtokolni kellene azokat. A Covid idején a biztosítások fontossága jelentősen megnőtt, különösen, ha a megélhetésről és az egészségről van szó. Manapság az ügyfelek átfogó termék- és szolgáltatáskínálatot várnak el, amely megfelel az életvitelüknek. A jövőben a biztosítóknak is az ügyfelek életvitelére, életeseményeire kell koncentrálniuk, és azok mentén kell a tevékenységi területüket kiválasztaniuk.

Más cégek már csinálják – a platformgazdaság a biztosítók számára is érdekes lehet

Az autógyártóknak és a sportcikkeket gyártó cégeknek már sikerült hosszú távon megnyerniük a fogyasztókat azzal, hogy olyan platformokat hoztak létre számukra, amelyeknek semmi közük a végtermékeikhez. Például olyan autómegosztó modelleket kínálnak, amelyek kombinálják az autó, a kerékpár és a taxi használatát. De ilyenek a sportolók számára fejlesztett alkalmazások, melyeken keresztül például a futóközösség információt cserélhet edzéstervekről, táplálkozásról, sportcipőkről és megvásárolhat egy vagy több ilyen terméket. Ezeken a platformokon az autókat vagy a sportruházatot csak közvetve forgalmazzák, ennek ellenére kötődés alakul ki a márkához.

A biztosítótársaságok átvehetik ezt a koncepciót, és platformokat hozhatnak létre, összekapcsolva a márkákat és az ügyfeleket. Azok a vállalatok, amelyeket korábban az általuk eladott termékek vagy szolgáltatások határoztak meg, most újradefiniálhatják értékteremtési modelljeiket, és közvetlenebb kapcsolatot építhetnek ki a fogyasztókkal, valamint új értékesítési csatornákat használhatnak.

Létrehozhat egy biztosítói olyan online portált vagy alkalmazást egészségbiztosítási termékéhez kapcsolódóan, amely egészségügyi és táplálkozási tippekkel, vagy közvetlen kapcsolattal szolgálna olyan szolgáltatókhoz is, amelyek online megszerveznek egy orvosi vizsgálatot, vagy akár okosórát kínálnak, megkönnyítve az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést. Harmadik féltől származó szolgáltatások működhetnének a szolgáltató és a biztosító közötti keretmegállapodás alapján. Ez végső soron a biztosítónak, az ügyfeleknek és a szolgáltatóknak is kedvez. Működő példája ennek a gépjármű -biztosításban használt telematika.

Egyediség és modern termékkoncepciók

A biztosítók a fent említett egyénre szabottságra való törekvést a termékkínálatukban is érvényesíthetik. A személyre szabott termékek évek óta egyre nagyobb teret hódítanak. Standard biztosítási termék helyett egyedi, például háztartási eszközökre köthető egyedi fedezetet is kínálhatnak, akár magasabb díjon. Ha egy mobiltelefont egyedileg lehet biztosítani, miért ne lehetne egy bútordarabot vagy e-biciklit?

Az online és offline világ egyre nagyobb mértékű összeolvadásával a fogyasztók azt is elvárják, hogy a termékekhez, szolgáltatásokhoz bárhol és bármikor hozzáférjenek, sőt, a szerződésváltást is bármikor és bárhol elintézhessék. Ha például egy webshopon vesz egy új fényképezőgépet, akkor azonnal és lehetőleg ugyanazon a felületen szeretné a biztosítást is megkötni rá, egy esetleges korábbi szerződését pedig megszűntetni. A biztosítóknak a jövőben fontolóra kellene venniük, hogy a szerződések esetében lehetővé tegyék a 24/7 felmondási időt. Ezt a lehetőséget egyes szolgáltatók már ma is biztosítják, és a naponta felmondható szerződések elérhetősége, különösen a felelősség- és lakásbiztosítások esetében évről évre nő.

A "think-green" mentalitás és a fenntarthatósági gondolkodásmód alkalmazása a biztosítási ágazatban

A felnövekvő generáció egyre inkább elvárja, hogy a vállalatok, köztük a biztosítótársaságok is állást foglaljanak politikai és társadalmi kérdésekben. A vállalat cselekedeteinek meg kell felelniük a digitális bennszülöttek eszményeinek. A Z generációs fogyasztók általában jól tájékozottak a márkákról, de legalábbis tudják, hogyan lehet gyorsan hozzáférni az információkhoz és azonnal véleményt formálnak. Ha például egy biztosítótársaság sokszínűséget hirdet, de a saját soraiban nincs sokszínűség, ezt az ellentmondást észre fogják venni. A fogyasztók számára a marketing és az üzleti etika kéz a kézben jár. A biztosítótársaságoknak ezért nemcsak világosan meg kell határozniuk azokat a kérdéseket, amelyekben állást foglalnak, hanem az összes tevékenységében, valamennyi alkalmazottja tekintetében hitelesen képviselnie is kell azokat.