Mit tehetnek a biztosítók a klímaváltozás ellen?
2015.01.28
A biztosítók igen jól ismerik a klímaváltozás üzleti tevékenységükre gyakorolt hatását. Az idõjárással kapcsolatos kockázatok folyamatosan változnak, az új, speciális termékek iránt pedig egyre nõ a kereslet a piacon. A Deloitte szerint a biztosítók leginkább úgy tudnak befolyással lenni az éghajlatváltozásra, illetve annak kezelésére, ha megpróbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra és szabályozókra az éghajlatváltozásról szóló nemzeti vitákban, illetve az adott ország által, a szélsõséges idõjárási jelenségekre adott válaszlépéseire.

A Deloitte legújabb jelentésében a nem-életbiztosítókat érintõ iparági trendeket veszi sorra, a szabályozási kihívásoktól, a tõkemenedzsmentig, de az éghajlatváltozást is azon kérdések közé sorolja, amely befolyással lesz a biztosítókra 2015-ben. A Deloitte szerint ugyan már eddig is foglalkoztak a kérdéssel a változó kockázatok megfelelõbb számszerûsítése érdekében, azonban ez a tevékenységük idén várhatóan fokozódni fog.

A jelentés szerint a biztosítók korábban is hathatósan léptek fel hasonló esetekben. Az amerikai biztosítók mindig is élen jártak az szigorúbb építési szabályzatok, vagy az árvíztérképek frissítésének szorgalmazásában, azonban az európai biztosítókkal szemben jelentõs elmaradást mutatnak a globális felmelegedést elõidézõ tényezõk korlátozásában, a fenntarthatóság növelésében – állítja a jelentés. Ez tehát azt jelenti, hogy az amerikai biztosítók inkább az utóhatások mérséklésére koncentráltak. Európában ezzel szemben a legnagyobb társaságok az idõjárási események okainak csökkentésére, a globális felmelegedés fokozódásának elkerülésére koncentrálnak.

A Deloitte szerint egyetlen tényezõ gátolhatja csak a biztosítókat az erõsebb érdekképviseletben, méghozzá az éghajlatváltozásról szóló nemzeti viták politikai jellege. Az empirikus adatokkal és hiteles kockázati modellekkel alátámasztott biztosítói állásponttal ugyanakkor elkerülhetõek a politikai felhangok, ráadásul sokkal hatékonyabb kockázatcsökkentési intézkedések kerülhetnének bevezetésre, melyek a kárhányadok csökkenésén túl az egész társadalom számára hasznot hoznának – állítja a Deloitte.

Megfelelõ kockázatkezelési stratégiák megalkotásával - amelyek figyelembe veszik az éghajlatváltozással kapcsolatos tényezõket, így a szén-dioxid-kibocsátást, vagy a szárazságra való hajlamot – a biztosítók is hatással lehetnek arra, hogy az éghajlatváltozásról szóló viták ne csak a tünetekrõl, hanem a kiváltó okokról is szóljanak.

A Deloitte azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövõben például klimatológusok is fontos tagjai legyenek a biztosítók kockázat-modellezõ csapatának, ahogy az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kockázatok beárazása egyre fontosabb szerephez jut. Az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ szervezet, a National Association of Insurance Commissioners (NAIC) például már felállított egy globális felmelegedéssel foglalkozó munkacsoportot, hogy megvizsgálja az idõjárási jellemzõk változásának hatását a biztosítók katasztrófa modelljeire, valamint befektetési portfoliójára.

A jelentés a biztosítók teendõi mellett azt is megállapítja, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacának növekedésébõl akár tõkét is kovácsolhat az iparág.