S&P: sok feladat vár még az európai biztosítókra
2014.12.15
A biztosítási szektor egyelõre még nem készült fel a Szolvencia II kevesebb, mint egy év múlva történõ bevezetésére – állítja a Standard&Poor’s hitelminõsítõ intézet. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) stress-tesztje is ugyanerre mutatott rá.

Az S&P elemzése szerint a biztosítókra vonatkozó új kockázati tõkeszabályok végrehajtása, amelyre várhatóan 2016. január 1-jén kerül sor, igen intenzív és kritikus idõszakra esik, különösen a szabályozás körüli bizonytalanságok fényében. Még inkább megnehezíti az új szabályok bevezetését, hogy a hosszú lejáratú államkötvények hozama közel történelmi mélypontra zuhant, ami lerontja a biztosítótársaságok üzleti feltételeit – állítja a jelentés.

A fenti körülményekben az S&P szerint a közeljövõben nem valószínû a változás, hiszen az Európai Központi Bank is a közelmúltban hozta nyilvánosságra eszközvásárlási program tervét, melynek keretében államkötvényeket vásárolna.

A hitelminõsítõ szerint elsõsorban az életbiztosítási és viszontbiztosítási üzleti modelleket érintik érzékenyen az említett tényezõk, ami rövidtávon leminõsítéseket eredményezhet.