Ez vár a biztosítókra az eurózónában
2015.03.26
Az eurózóna életbiztosítói különösen nehéz idõszak elé néznek, ahol a csökkenõ hozamok és a szabályozó megfeleléssel járó emelkedõ költségek miatt korlátozott jövedelmezõséggel számolhatnak – állítja prognózisában az Ernst&Young.

A tanácsadó cég pénzügyi piacokra vonatkozó tavaszi elõrejelzése szerint tovább folytatódik az életbiztosítók jövedelmezõségére nehezedõ nyomás, miután az EKB eszközvásárlási programja miatt az eurózóna kötvényhozamai tovább csökkennek. A biztosítókat ez azokban az országokban érinti a legérzékenyebben, ahol a klasszikus, garancia alapú életbiztosítások aránya magas. Ide tartozik Németország, Hollandia, Franciaország és Olaszország.

Az EKB lazítása nélkül 2018-ra lõtte be az E&Y az euró kamatok fellendülését, így azonban csak 2019-2020 körül kezdhetnek emelkedni a hozamok. Ekkorra számos biztosító kénytelen lesz befektetési politikáját és termékkínálatát az új környezethez igazítani.

Hozamvadászat

Sõt, a jelentés szerint ez az alkalmazkodás már folyamatban van. Az eurózóna legtöbb biztosítója korlátozta részvénykitettségét, így viszonylag kevés hasznot húztak az európai részvénypiacok közelmúltbeli erõteljes fejlõdésébõl. Németországban például a legnagyobb biztosítók portfoliójuk mindössze 7-8%-át tartják részvényekben.

Az életbiztosítók igen jelentõs befektetésre váró tõkét halmoztak fel, amit az E&Y várakozásai szerint egyre inkább részvénybe fognak fektetni, a magasabb hozamok reményében. Emellett az infrastruktúra és magántõke-befektetések iránt is növekvõ érdeklõsére számít a tanácsadó cég, melyek szintén magasabb kockázatot hordoznak.

A régió életbiztosítóinak hosszú távú jövedelmezõségét aggasztóan alacsonynak nevezi a jelentés, azonban a kamatlábak és az infláció lassú emelkedése közép- és hosszú távon jó hírt jelentene. Ezzel szemben egy esetleges meredeken emelkedõ infláció, illetve a rövid távú kamatok gyors emelkedése menekülést is kiválthat az életbiztosításokból.

Eközben a nem-életbiztosítókat elõnyösen érinti az európai természeti katasztrófák gyakoriságának és súlyosságának néhány éve tartó általános visszaesése. Az E&Y egyelõre nem is vár változást ezen a téren.

Fókuszban a szabályozás

A biztosítási ágazat egészét tekintve a szabályozási területre, azon belül is a 2016 januárjában életbe lépõ Szolvencia II irányelvre irányul a figyelem, amely jelentõs hatással lehet az ágazat jövedelmezõségére is – állítja az E&Y. A szabályozás és a marketing tekintetében is egyre nagyobb hangsúly helyezõdik a vásárlói magatartásra, illetve az ügyfelekkel való interakcióra.

Éppen ezért a biztosítók egyre jobban odafigyelnek, hogy miként lépnek kapcsolatba ügyfeleikkel, valamint hogyan tudnak megfelelni a szabályozói elõírásoknak a vásárlói viselkedés tanulmányozása közben. Ez az ügyfél-adat menedzsmentet és analízist is elõtérbe helyezi.

Ami a számokat illeti, az életbiztosítási díjbevétel növekedés idén várhatóan mérséklõdni fog, azonban még így is 3,1%-os emelkedést jósol az idei évre a tanácsadó cég, amely így 633 milliárd dollár díjbevételt jelentene az eurózóna szintjén. A biztosítók nyeresége 2015-2019 között mintegy 29%-kal növekedhet,