Jönnek az új szabályok: összeolvadás lehet a megoldás?
2014.12.18
Az alig több, mint egy év múlva életbe lépõ új, szigorúbb tõke-szabályok konszolidációt eredményezhetnek Európa mintegy 5000 biztosítótársasága között, miután a legutóbbi stressz-tesztbõl is az derült ki, hogy közel minden hetedik társaság elbukna az új szabályokon – állítják iparági szakértõk és vezetõk.

Az Európai Unió új, Szolvencia II szabályozása várhatóan 2016. január elsején lép életbe, melynek elsõdleges célja, hogy biztonságos termékeket garantáljon a fogyasztók számára, amihez a biztosítóknak a teljes kockázatkezelési rendszerüket át kell alakítani.

Közülük néhányan egyelõre még nem mennének át a vizsgán. Az EU biztosítási felügyeleti szerve, az EIOPA ebben a hónapban mutatta be stressz-tesztjének eredményét, miszerint a cégek 14%-a elbukna a szolvencia-szabályokon, ha azok már hatályban lennének. A társaságokat ugyan nem nevezte meg az EIOPA, azt azonban megjegyezte, hogy fõként kisebb biztosítóknál akadnak gondok.

Korábbi cikkünk: Felvásárlások és összeolvadások várhatóak az európai biztosítási piacon

Összeolvadás lehet a megoldás?

Más biztosítókkal történõ összeolvadás megoldást nyújthat azoknak a cégeknek, ahol a költségek túl magasak, tõkébõl azonban hiány van. A beolvadással ugyanis diverzifikálhatnák a kockázatokat, amellyel csökkenthetnék a tõkekövetelményeket az új szabályok szerint. További elõnyük származna a méretgazdaságos szint elérésébõl, amely a kibõvült eszközállományhoz képest alacsonyabb költségeket eredményezne. Erre törekedik a brit Aviva biztosító is azzal, hogy 9 milliárd dollárért felvásárolta a brit Friends Life biztosítót.


Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben az életbiztosítók számra közel felére csökkent, a konszolidáció a szigetországban tehát nagyjából már lezajlott, más európai országokban, fõként Franciaországban, Németországban és Hollandiában azonban még lehet ilyen tranzakciókra számítani.

Az új szolvencia szabályok igen komoly kihívások elé állítják az európai biztosítókat, különösen az életbiztosítókat, melyeket az alacsony kamatlábak és a haldokló gazdaság amúgy is nehéz helyzetbe hoztak. A kisebb cégeknek nincs túl sok választásuk, mint a tõkebevonás, a kötvénykibocsátás, vagy összeolvadás.