Tovább nõtt a fizetési kártyás vásárlási forgalom
2015.01.05
Folytatódott az elektronikus fizetési módok használatának emelkedése a tavalyi harmadik negyedévben – állapítja meg jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. A kártyás fizetést lehetõvé tevõ berendezések számának növekedése a korábbi években tapasztaltnál lassabb ütemû volt, a fejlõdés elsõsorban az érintéses fizetést lehetõvé tevõ készülékekre koncentrálódott. Ezzel összhangban, bár a kibocsátott fizetési kártyák száma kismértékben csökkent, az érintõkártyák aránya tovább nõtt.

A pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma az elõzõ negyedévhez viszonyítva nem változott jelentõsen 2014. harmadik negyedévében, a természetes személyek által birtokolt számlák száma pedig a kismértékû csökkenés ellenére is meghaladta a 9,4 milliót. A fizetési kártyák száma gyakorlatilag nem változott a megelõzõ negyedévhez képest. Folytatódott ugyanakkor az érintõkártyák számának erõteljes emelkedése, ezek száma több mint 25 százalékkal nõtt a második negyedév adataihoz viszonyítva. A közel 3,4 millió érintõkártya az összes kibocsátott kártya több mint egyharmadát teszi már ki.

A fizetésikártya-elfogadói hálózat tovább bõvült, a fizikai elfogadó helyek száma 74 ezerre, míg az ezeken üzemelõ POS-terminálok száma 92 ezerre emelkedett. Annak ellenére, hogy a POS-terminálok esetében a korábbi években tapasztaltnál lassabb ütemû fejlõdés látható, közel 6 százalékkal nõtt azon készülékek száma, amelyek rendelkeznek érintéses fizetést lehetõvé tevõfunkcióval, így a harmadik negyedévben Magyarországon már több mint 40 ezer terminálon lehetett ilyen módon fizetni.
Nagyobb mértékû változás az internetes elfogadó helyeknél mutatkozott, számuk több mint 10 százalékkal haladta meg a második negyedév végi adatokat. Az ATM-ek száma visszaesett az elsõ negyedéves szintre.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított közel 86 millió darab belföldi vásárlás 2014 második negyedévéhez képest 4,3 százalékos emelkedést jelent, ez illeszkedik a korábbi tendenciához. A vásárlások összértéke hasonló mértékben –közel 593milliárd forintra –nõtt, a belföldi tranzakciók átlagértéke közel 6900 forint volt 2014. harmadik negyedévében. A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek száma kevesebb, mint 2 százalékkal csökkent, míg összértékük hasonló mértékben emelkedett a harmadik negyedévben az elõzõ negyedévhez képest, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke közel 61ezer forint volt.

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított, elsõsorban rendszeres fizetésekre használt csoportos beszedések száma nem változott jelentõsen,ezáltal a harmadik negyedévben –a korábbi idõszakokhoz hasonlóan –meghaladta a 16 millió darabot,összértékük azonban közel 1 százalékkal csökkent.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2014.második negyedévében, a közel 3900 darab visszaéléssel okozott kár majdnem 137millió forint volt. A visszaélések kétharmada internetes vásárláshoz, valamint postai és telefonos megrendeléshez kapcsolódott, az ilyen módon okozott kár értéke meghaladta a 76 millió forintot. A visszaélések túlnyomó többsége mind darabszámát, mind értékét tekintve a nemzetközi tranzakcióknál jelentkezett. A hazai elfogadói hálózatban elkövetett közel 500 visszaélés által okozott kár mintegy 18 millió forint volt, az összforgalomhoz viszonyított aránya azonban még így is alacsony szintûnek mondható.