Mesterséges intelligenciával elemzik az erdőtüzek kockázatait
2021.08.27

A Kaliforniai Levegőfelügyeleti Hatóság (Californian Air Resources Board, CARB) szerint az 1950-es évek óta az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabbak és gyakoribbak az erdőtüzek, ezért a biztosítók egyre jobban vonakodnak egyes kaliforniai ingatlanok biztosításától.

Miközben az éghajlatváltozás növeli a környezeti veszélyeket, a technológia lehetővé teheti, hogy néhány ilyen ingatlan újra biztosítható legyen. A jövőben az ingatlanok kockázatcsökkentésének, például a bozót kiirtása és a különböző tetőstílusok alkalmazása az építkezések során, valamint a mesterséges intelligenciának köszönhetően egyes ingatlanok ismét alacsonyabb kockázatbesorolást kaphatnak, javítva ezáltal biztosíthatóságukat.

Ma már több biztosító és technológiai cég is elkezdte használni a mesterséges intelligenciát és egyéb technológiákat, hogy jobban feltérképezzék, mely ingatlanok magas kockázatúak, és melyek azok, amelyek még biztosíthatók.

Ezek közé tartozik az adatelemzéssel és kockázatértékeléssel foglalkozó Verisk, amely a különböző helyszínekhez kockázati pontszámot rendel, az adatokat gyakran frissítve, ezáltal egyes régiók, amelyek évekkel ezelőtt még magas kockázatúnak számítottak, mostanra a különböző kockázatcsökkentő intézkedéseknek - például a gyúlékony növényzet kiirtásának - köszönhetően, alacsonyabb kockázati besorolást kaphatnak. A vagyonbiztosítással foglalkozó Farmers Insurance együttműködést kötött a Zesty.ai-val, hogy jobban elemezhessék az egyes ingatlanokhoz kapcsolódó kockázatokat, és több otthont biztosíthassanak. A Zesty.ai épületelemző platform mesterséges intelligencia segítségével méri fel az adott ingatlanhoz kapcsolódó kockázatokat, az építőanyagok, a helyszín és egyéb tényezők alapján. Az Insurity szoftver- és adatelemzési szolgáltató a National Interagency Fire Center (NIFC) adatai és a NASA látható és infravörös tartományban működő radiométeréből (VIIRS) származó adatok kombinálásával 15-30 perccel egy erdőtűz megnevezését követően képes kiszámolni az égési kerületet.

Ezek a vállalatok azon dolgoznak, hogy pontosítsák a kockázatok és a potenciális veszteségek felmérését, lehetővé téve a biztosítók számára, hogy gyorsabban reagáljanak például a magasabb kockázatú területek, például a farmok közelében keletkező tüzekre, csökkentve ezáltal a potenciális kárigények nagyságát.

A nyár elején a Farmers Insurance és a Zesty.ai együttműködést kötöttek, hogy a kockázatok elemzése pontosabbá váljon az egyes ingatlanok szintjén, ami jelentősen növelheti a magas kockázatú területeken a biztosíthatóságot. Kalifornia államban az elmúlt évtizedben ugyanis legtöbb biztosító sokkal jobban korlátozta a biztosítható területeket, a technológia azonban ismét piacokat nyithat meg a biztosítók előtt.