Gyógyszerdrágulás várható
2011.09.06
Félõ, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés - mondta az InfoRádió Aréna címû mûsorában Bogsch Erik. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a rossz helyzet ellenére a cég fenntartja a termelést és a kutatás-fejlesztést is Magyarországon, de a bevételkiesést valahogy kompenzálnia kell.

A magyarországi helyzet rossz a gyógyszeripar szempontjából - és azóta még jelentõsen romlott is, hiszen növekedtek a befizetendõ adók. A különadó a Richter esetében 4,1 milliárdos többletkiadást jelent éves szinten – emlékeztetett Bogsch.

Bogsch Erik úgy véli, hogy a magyarországi intézkedések rendkívül károsak nemcsak a Richter, hanem az összes, az országban gyártással, kutatással-fejlesztéssel foglalkozó cég számára. \"Egy hasonlattal élve, félõ, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés\" - tette hozzá.

Az a normális, ha egy cég a hazai eredménybõl finanszírozza a külföldi terjeszkedést - ez a Richter esetében éppen fordítva van. A külföldi nyereséget hozzák haza, miközben a hazai mûködése most már veszteséges lesz.

A betegeknek is elkerülhetetlenül nagyobb terheket kell vállalniuk, vélekedett, a gyógyszergyárak ugyanis már elérték ebben a tekintetben a maximumot.

Ráadásul közben az adófizetõk pénze, körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekre megy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenység nincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból - hangsúlyozta Bogsch Erik.