Drágulás várható a viszontbiztosítói piacon
2011.06.21
A Towers Watson & Co tanácsadó cég elemzése szerint a tavalyi, és idei évet jellemzõ katasztrófák, valamint egy új, a szélviharokra gyártott kockázati modell szerint a viszontbiztosító társaságok kényszerûen emelni fogják biztosítási díjaikat. Az emelés mértéke azonban várhatóan elmarad a 2005-ös Katrina hurrikán utáni díjemeléstõl.

Bár a márciusi japán földrengés és cunami által okozott károk történelmi magasságokat értek el, a károk nagysága sem a japán biztosítókat, sem a globális viszontbiztosítókat nem sodorja csõd szélére – állítja a new yorki székhelyû Towers Watson - , azonban a 2010-es, valamint az idei katasztrófák által generált kárigények együttesen vélhetõen felsrófolják majd a viszontbiztosítói díjakat.

Szintén árfelhajtó hatású lehet a Risk Management Solutions (RMS) nevû, természeti katasztrófákra szakosodott cég nemrég bemutatott, szélviharokhoz kapcsolódó kockázatkezelési modellje.

Ugyanakkor nem számít a cég olyan mértékû díjemelésre, mint 2006 elején, a Katrina hurrikán után – közölte a Towers Watson igazgatója – még akkor sem, ha a nemzetközi katasztrófák is díjszabásuk felülvizsgálatára késztetik a társaságokat.

A Towers Watson becslései szerint a japán katasztrófa által okozott biztosítói károk 20-45 milliárd dollár körüliek, melybõl 12-15 milliárd dollár a nemzetközi viszontbiztosítói kárösszeg. Ugyanakkor a potenciális nukleáris károk nagy része nem piaci alapon biztosított, így azokért a japán kormány vállal anyagi felelõsséget.

Mint azt a cég ingatlan, és balesetbiztosítási termékeiért felelõs vezetõje elmondta, a Katrina hurrikán által okozott károk nagyobb hányada volt biztosítva, illetve viszontbiztosítva, mint a japán katasztrófában keletkezetteké. Sõt, a két legutóbbi új-zélandi földrengésben keletkezett kárigények meg is haladhatják a mostani japán kárigényeket.

A viszontbiztosítások megújításakor várhatóan 20, de akár 50 százalékkal is megemelkedhetnek a japán programok biztosítási díjai, de hasonló tendencia várható Ausztráliában és Új-Zélandon is.