Egyre kevesebb fiatalnak van megtakarítása
2015.01.09
A K&H pályakezdõk jóléti indexe eddigi legalacsonyabb értékét hozta 2014 év végén. Az index az élet több területén vizsgálja a fiatalok elégedettségét és várakozásait. Az eddig mért legalacsonyabb érték született az önmegvalósítást, az anyagi biztonságot, az önállóságot és a lakáshoz jutást vizsgáló részindexeknél is. De általában az életükkel való elégedettség is az eddigi legalacsonyabb értékre esett vissza a fiatalok körében – írja a Világgazdaság Online.

A 19-29 éves városi fiatalok elégedettségét mérõ index +2 értéket ért el az utolsó negyedévben. A megelõzõ félév +12 értéke után született ez az eredmény, de a korábbi mérések során is +4 volt a legalacsonyabb mért érték, 2013 utolsó negyedévében.

Az élet különbözõ területeit vizsgáló kérdésekre adott válaszokban csökkent azoknak a száma, akik ugyan elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel, de javulásra számítanak, miközben többen már most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, helyzetük jobbra fordul. Az index értékének alakulásában szezonalitásnak is szerepe van: tavaly szintén a negyedik negyedévben mérték az addigi legalacsonyabb értéket, +4 pontot.

Az elmúlt negyedévben voltak a legkevésbé elégedettek a fiatalok a lakáskörülményeikkel és az ebbõl való elõrelépési lehetõséggel. Több mint 60 százalékuk még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket.

Megerõsödött a munkanélküliségtõl való félelem, a dolgozók 11 százaléka mondta csak azt, hogy könnyen találna magának új állást. 61 százalékuk úgy érzi, hogy a munkanélküliség nõni fog a következõ évben, ezt a megelõzõ negyedévben csak kicsivel több, mint felük tartotta valószínûnek.

Az anyagi biztonságukat is borúsan látják a fiatalok, ez a részindex az elmúlt két évben 0 és -2 érték körül mozgott, most -4 pontra esett vissza.

A fiatalok körében is nõ az egyenlõtlenség

„Ami a fiatalok pénzügyeit illeti, a megtakarításokkal rendelkezõk száma is az eddig mért legalacsonyabb szinten van. A 30 százalékot sem éri el azok aránya, akiknek van félretett pénzük. Megfigyelhetõ viszont egy kisebb átrendezõdés: azok között, akiknek van megtakarítása, az átlagosan félretett összeg 672.000 forint, ami a legmagasabb az elmúlt két évben, amióta a pályakezdõk elégedettségét vizsgáljuk” – mondta el dBába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelõs vezérigazgató-helyettese.

„Jó hír, hogy a hitellel rendelkezõ 14 százalék egyre csökkenõ hányadának jelent nagy megterhelést a hiteltörlesztés. Ebben a negyedévben a hitelesek 34 százaléka mondta ezt, szemben a korábbi negyedévek 50-60 százalékával” – tette hozzá Bába Ágnes.

A magyar gazdaság elmúlt egy évét a fiatalok 13 százaléka értékelte pozitívan, míg kétharmaduk inkább negatívan. 2014 elején a fiatalok majdnem fele számított arra, hogy a gazdaság helyzete egy év múlva javulni fog, arányuk az év végre 34 százalékra esett vissza.