Nyugdíjbiztosítás: messze még az adómaximálás
2015.01.10
Az év utolsó heteiben megnõtt a nyugdíjbiztosítást kötõk száma: volt társaság, ahol a szerzõdések negyedét az utolsó két hónapban kötötték. Átlagdíjban messze nem tudják kihasználni az ügyfelek a maximális adókedvezményt, ám a biztosítók elégedettek a 2014-es teljesítménnyel – írja a Privátbankár.hu.

Alapvetõen elégedettek a hazai biztosítók a nyugdíjbiztosítási eredményekkel, bár ársaságonként jelentõsen eltérõ számú szerzõdésrõl adtak számot a Privátbankár.hu-nak válaszoló cégek.

A K&H-nál 2014-ben az újonnan értékesített egyszeri díjas biztosítási szerzõdéseink 20 százaléka volt nyugdíjbiztosítás. A II. félévben rendszeres díjas megtakarítási termékkel is megjelent a társaság a piacon, itt már az értékesítés nagyjából felét a nyugdíjbiztosítás jelentette. A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás havi átlagdíja 11 ezer forint volt, ami mintegy 20 százalékkal haladja meg az ugyanezen idõszakban értékesített megtakarítási életbiztosításink átlagdíját.

Az Allianznál a nyugdíjbiztosítási termékek átlagdíja nem tért el a nem nyugdíjcélú megtakarításoktól. Ezzel szemben mind átlagdíjban, mind szerzõdésszámban a tervezettnél magasabb értéket ért el az ING, ráadásul sok új ügyfelet vonzott a termék. Az Uniqa esetében az új szerzések nagyjából harmada volt nyugdíjbiztosítási szerzõdés.

Sokan várták, hogy az év utolsó két hónapjának adatai megdobják az értékesítést, ám ez nem mindenhol így történt. Az Uniqa esetében ugyan még nincsenek decemberi végleges adatok, de november és október között sem darabszámban, sem átlagdíjban nem volt érdemi különbség. Hasonlóról számoltak be az Alllianznál is: az értékesítés az egész év folyamán egyenletes volt. Ehhez képest az ING-hez az utolsó két hónapban az ajánlatok 28 százaléka érkezett be. A K&H-nál az utolsó 2 hónap nem hozott kiemelkedõ értékesített volument, az egyszeri díjas szegmensben ugyanakkor az adóoptimalizálás hatása pozitív hatást gyakorolt az új szerzések volumenére.

Az Unionnál az év végi hajrában az éves értékesítés közel ötödét realizálták, miközben az átlagdíj körülbelül 20 ezer forinttal nõtt. A szerzõdések 20 százalékát a Generalinál is az év utolsó két hónapjában kötötték. A Signalnál és Ersténél az összes eladott biztosítás negyede köttetett az év végén, míg az átlagdíj az elõbbinél 10 százalékkal, az utóbbinál 21 ezer forinttal nõtt. A CIG Pannónia decemberben az átlagos havi értékesítés dupláját érte el.

Ugyancsak az értékesítés 25 százaléka érkezett be az utolsó 2 hónapban az Aegonhoz, ahol az év végi szerzõdéseknél nem az állománydíj növekedése volt a jellemzõ, hanem az adóoptimalizálás céljából történõ rendkívüli díjak befizetése. A nyugdíjszerzõdésekre befizetett rendkívüli díjak 4/5-e az utolsó 2 hónapban jött be.

Nem használják ki az ügyfelek a maximális adókedvezményt

A maximális adókedvezmény igénybevételéhez éves szinten 650.000 forintot kellene/lehetne megtakarítani nyugdíjbiztosításban. Ezzel szemben a jelenlegi nyugdíjbiztosítási átlagdíjak messze elmaradnak ettõl a szinttõl. A K&H-nál az egyszeri díjas konstrukciókban 500 ezer forint körül volt az átlagdíj, a rendszeres díjas konstrukcióban ugyanakkor 130 ezer forint körüli érték jön ki. A jellemzõen magasabb átlagdíjjal bíró CIG-nél 321 ezer forint volt az átlagdíj, míg az Uniqa és az ING 250 ezer forintos átlagdíjról számolt be. A Signalnál 200, az Ersténél 184, az Aegonnál 180 ezer forint körül alakul az átlagdíj.