A valaha volt legmelegebb volt a tavalyi év
2015.01.10
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínûleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta – írja az Index.hu. Régiónkban az átlagosnál is nagyobb mértékû melegedés figyelhetõ meg.

Az OMSZ szerint hazánk idõjárása 2014-ben sok szempontból eltért a szokásostól: igen enyhe téli hónapokkal kezdõdött, februárban - ami a legszárazabb hónap térségünkben - nagyon sok esõ hullott. A június nagyon száraz volt, de a júliusi és az augusztusi esõzések pótolták a hiányt, sõt a szokásos mennyiségeket is jóval felülmúlták. Az õsz is átlag feletti hõmérsékleteket hozott, és a december utolsó napjaiban beköszöntött tél sem rontotta lényegesen a statisztikákat.

Mostanáig 2007 volt a legmelegebb év Magyarországon. Akkor 11,76 fok volt az évi középhõmérséklet, 2014-ben pedig 11,86 fok. Magyarországon 1901 óta 1,2 fok a becsült hõmérséklet-emelkedés, ami régiónk a globális átlagos tendenciánál magasabb, így az éghajlati változások folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a felkészülési stratégiák megalapozásához - emelte ki a meteorológiai szolgálat.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) elõzetes becslései szerint a 2014-es év a legmelegebb évnek is bizonyulhat, megelõzve 2010-et, 2005-öt és 1998-at. A tavalyi meleg fõként a rekord magas globális tengerfelszín-hõmérsékletnek köszönhetõ. Más tényezõkkel együtt ez járult hozzá ahhoz, hogy rendkívül heves esõzések és áradások voltak több országban, sokfelé pedig szélsõséges aszályok alakultak ki.