Kitûnõ év volt a tavalyi a vegyes életbiztosítások számára
2011.06.20
Már 2009 is kiemelkedõ évnek számított a vegyes életbiztosítási termékeket nyújtó amerikai társaságok számára, akik kétszámjegyû díjbevétel növekedést könyvelhettek el, azonban a lendület 2010-re se fogyott ki a piacon. A LIMRA tanulmánya szerint tavaly 62 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra nõtt a vegyes életbiztosításokból származó díjbevétel.

Az életbiztosításokon belül a vegyes életbiztosítások a piac 6 százalékát tették ki, összesen 26 ezer új szerzõdést kötöttek, mely 69 százalékos növekedést eredményezett a 2009-hez képest.

Az elmúlt néhány évben a vegyes biztosításokon belül a befektetéshez kötött életbiztosítások húzták felfelé a piacot a LIMRA kutatása szerint. 2010-ben 60 százalékkal nõtt ezen biztosítások száma, mely az összes új szerzõdés 45 százalékát reprezentálta.
Az Egyesült Államokban a ’70-es évek óta kínálnak biztosítási termékeket a hosszú távú betegápolás (long term care, LTC) felmerülõ költségeinek fedezésére. A vegyes biztosítások ezen felül halál esetén is fizetnek, ahol az ügyfél döntheti el, hogy mekkora összeget fizessenek ki halála esetén, és mennyit fordítsanak ápolási költségeinek fedezésére.

A LIMRA kutatási vezetõje szerint az elmúlt évek intenzív marketig kampánya mellett az is lökést adott ezen termékek piacának, hogy mind több ügyfél keres „sima” LTC-biztosításon kívül egyéb kockázatokra is fedezet nyújtó, kombinált termékeket.

Az egész életre szóló (whole life) életbiztosítások száma, melyek az Egyesült Államokban különösen nagy népszerûségnek örvendenek, szintén jelentõsen növekedett az elmúlt két évben, azonban továbbra is az úgynevezett „universal life” vegyes életbiztosítások jelentik a legnagyobb szegmenst: a vegyes biztosítási díjbevételek 80 százaléka hozzájuk kötõdik. Ezek a termékek igen nagy szabadságot adnak a biztosított számára a díjfizetés, illetve a szolgáltatási kör meghatározásában, azonban a díjtartalékok befektetésében kötött szabályok vonatkoznak rá.

Az úgynevezett „variable life” életbiztosítási termékek a fentiekkel ellentétben a díjtartalékok befektetésében adnak szabadságot. Ez a szegmens az elmúlt két évben gyengébben teljesített, továbbra sem heverve ki a válság alatti visszaesést. Ugyanakkor a fenti két termék kombinációja – mely alig különbözik a unit-linked biztosításoktól - tavaly 44 százalékos növekedést tudott elérni.

A befektetési egységhez kötött biztosításoknál is nagyobb mértékben bõvültek azon speciális biztosítási termékek, melyeknél a halálozáskor kifizetésre kerülõ biztosítási összeg nagyságát a hosszú távú betegápoláshoz kapcsolódó kifizetések nagysága határozza meg. Utóbbiak esetében általában valamilyen felsõ korlátot határoznak meg a szerzõdésben.

A LIMRA felmérése szerint a meglévõ életbiztosítási szerzõdések tulajdonosai többségében 60-70 év közöttiek, ugyanakkor a befektetéssel kombinált termékek iránt már a fiatalok körében is növekszik a kereslet. A biztosítottak 65 százaléka nõ, amely 6 százalékponttal magasabb a 2009-es értéknél, a 75-79 éves korosztály körében azonban még nagyobb a nõk aránya.

A vegyes biztosítások értékesítésében a legnagyobb szerepet a független biztosítási alkuszok töltik be, a díjbevételek több mint fele náluk keletkezik, 2010-ben pedig több mint 146 százalékkal növelték értékesítésüket a megelõzõ évhez képest. A pénzügyi szervezetek, és bankok ezzel szemben mindössze 32 százalékkal, míg a pénzügyi tanácsadók 33 százalékkal növelték értékesítésüket.