Államközi konfliktusok és vízproblémák – ezek jelentik idén a legnagyobb veszélyt!
2015.01.16
Szakértõk az államközi konfliktusokat tekintik elsõ számú globális kockázatnak a bekövetkezési valószínûség szempontjából, hatásukat tekintve azonban a vízügyi problémák – vízhiány, áradások, vízminõség – jelentik a legnagyobb kockázatot – derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) éves felmérésbõl.

Az éves jelentést tegnap, vagyis a WEF jövõ héten esedékes davosi ülését megelõzõen tették közzé azzal a céllal, hogy vitát generáljanak arról, miként lehetne ezeket a kockázatokat enyhíteni.

A tízedik alkalommal elkészített, Global Risk 2015 címû felmérésben közel 900 WEF tag vett részt, akik a vízügyi válságot jelölték meg a világot fenyegetõ legnagyobb kockázatnak, melyet a fertõzõ betegségek terjedése (2), a tömegpusztító fegyverek (3), az államok közötti konfliktusok (4), valamint a klímaváltozáshoz történõ alkalmazkodás elhibázása (5) követnek.

A jelentésben 28 globális kockázat szerepel, melyeket 5 kategóriába soroltak (gazdasági, környezeti, társadalmi, geopolitikai és technológiai), továbbá megvizsgálták ezen kockázatok mozgatórugóit is, 13 trendet azonosítva. Megnevezték azt a három kockázatot is, amelyek 2014 óta a leginkább fokozódtak valószínûséget, illetve hatást tekintve. Ezek a regionális következményekkel járó konfliktusok, a tömegpusztító fegyverek és a terrortámadások.

A WEF vezetõ közgazdásza azt mondta: „25 évvel a berlini fal leomlása után a világ ismét államok közötti súlyos konfliktusok kockázatával szembesül”. Ráadásul a konfliktusok lefolytatásának eszközei – legyen az ibertámadás, erõforrásokért folyó küzdelem, szankciók vagy egyéb gazdasági eszköz – ma szélesebbek, mint valaha. A WEF szakértõje szerint a világ vezetõinek éppen ezért az a feladata, hogy újra a partnerséget, ne pedig a versenyt kezeljék prioritásként.

A jelentés azt is megállapította, hogy továbbra is kérdés, hogy a világ képes-e megoldani a legégetõbb társadalmi kérdéseket, a társadalmat fenyeget gazdasági, környezeti és geopolitikai kockázatokat.

A rendkívül gyors technológiai innovációra – a szintetikus biológiára, a mesterséges intelligenciára – nincsenek felkészülve a kormányok: szabályozásuk fejletlen, amely újabb kockázatokat generál. A WEF ugyanakkor azt is megállapítja, hogy az innováció kulcsfontosságú a globális jólét szempontjából.

A 28 kockázati tényezõ valószínûségének és lehetséges hatásának értékelése mellett a jelentés azt is megvizsgálta, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással ezek a tényezõk. Három konkrét esetet elemzett: geopolitikai és gazdasági kockázatok közötti kölcsönhatást, a fejlett országok gyors és nem tervezett urbanizációjával kapcsolatos kockázatokat, valamint a kialakulóban lévõ technológiák kockázatát. A WEF szerint ez az összeköttetések megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen vitatni a kockázatokra való felkészülés, a mérséklés, valamint megakadályozásuk lehetséges módjait.