Ezek Európa legnagyobb nem-életbiztosítói!
2015.08.11
2014-ben közel változatlan maradt Európa 10 legnagyobb nem-életbiztosítójának díjbevétele, amely számszerûen meghaladta a 205 milliárd eurót – derül ki a Fundacion Mapfre legújabb jelentésébõl, amely szerint a piaci verseny továbbra is kiélezett, a kamatok rendkívül alacsonyak, az árfolyamok igen volatilisek, így a szektor növekedése igen visszafogott volt a tavalyi évben.

Az évente összeállításra kerülõ rangsor 10 legnagyobb nem-életbiztosítójának díjbevétele tavaly 1,5%-kal, 205 537 millió euróra emelkedett. A listán szereplõ cégek közül 7-nek sikerült növelnie díjbevételét, háromnál azonban csökkenés következett be.


A listát idén is az Allianz vezeti, amit az Axa, a Zurich és a Generali követnek. Az Allianz a globális piac növekedésénél (2,9%) nagyobb ütemben növelte tavaly nem-életbiztosítási díjbevételét, ami a jelentés szerint egyértelmûen a portfolió növekedésének köszönhetõ. Ehhez hozzájárult a gépjármû-értékesítések növekedése az olyan piacokon, mint az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália.

Az összesített kárhányad szintén 7 társaság esetében javult, az Allianz esetében változatlan maradt, míg az Axa és a Talanx esetében romlott a mutató.

A Fundación Mapfre által tizenegyedik alkalommal elkészített rangsor, amelyben a biztosítási csoportok összesített, nem-életbiztosítási tevékenységbõl származó díjbevételeit vetik össze. A nyolc legnagyobb európai társaság, nem-életbiztosításból származó adózás elõtti eredménye tavaly 6,6%-kal emelkedett.

Emellett a legnagyobb európai biztosítók teljes díjbevétele alapján is elkészült egy rangsor, amely alapján a top 10 cég 2014-ben összesítve 5,1%-kal, közel 450 milliárd euróra növelte díjbevételét. Ezt a rangsort az Axa, az Allianz és a Generali vezetik, ahol a Generalinak ráadásul egy év alatt 6,9 százalékkal sikerült teljes díjbevételét növelnie, köszönhetõen az életbiztosítási üzletágnak.