Kgfb: egyre kevesebben váltanak biztosítót
2015.01.21
A tavaly év végi kötelezõ-kampány tavalyinál jóval kevesebb, alig negyedmillió autóst késztetett váltásra. Az érintettek csaknem negyede a korábbi biztosítójánál kötötte újra a szerzõdését. Az átlagdíj valamelyest emelkedett – írja a Világgazdaság.hu.

A biztosítási alkuszok becslése szerint a 2014 õszi kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) kampányban nagyjából 230-250 ezer autós mondta fel a szerzõdését, közülük azonban a Netrisk adatai szerint csaknem minden negyedik a korábbi biztosítójánál kötött újra. A ténylegesen váltók száma így 180 ezer körül lehetett. A korábbi években sokkal többen váltottak biztosítót, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint 2010-ben még 1,3 millióan tettek így, azóta ez fokozatosan csökkent, de még a 2013-as kampány is 435 ezer autóst késztetett a szolgáltató lecserélésére.

A váltók számának csökkenése mögött több tényezõ áll. Az egyik az, hogy egyre kevesebb az olyan autós, akinek január 1-jére esik az évfordulója. A Mabisz adatai szerint 1,433 millió autónak esik még az év végére a biztosítási fordulója. Ez a réteg ráadásul egyre kevésbé vonzó célcsoport a biztosítók számára. „Az év végi váltók többségének öreg, tízévesnél idõsebb autója van, és ezekre a jármûvekre már nincs igazán jó casco-ajánlat a piacon” – magyarázza Németh Péter, a CLB független biztosítási alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az ilyen autósok bónuszfokozata is jellemzõen magas, emiatt viszonylag csekély díjbevételt generálnak.

Ezt támasztja alá, hogy a kampányidõszakban számított átlagdíjak mindig elmaradnak az évközbeni tarifáktól. A Netrisknél az idén 11 600 forintos átlagdíjon szerzõdtek az év végén váltó ügyfelek, ez körülbelül 3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A CLB ennél nagyobb, 10 százalék körüli díjemelkedést tapasztalt, náluk 12 ezer forint körüli tarifával lehetett kötelezõt kötni.

A kgfb-díjak egyébként, ha lassan is, de a 2008 óta tartó folyamatos csökkenés után az elmúlt évben emelkedni kezdtek, a Netrisk adatai szerint 2014. elsõ hetében még 19300 forint körüli átlagos tarifával kötöttek szerzõdést az autósok, október végén már 22 ezer forint fölött volt az átlagdíj. Az idén az elsõ hetek adatai alapján 8-10 százalékkal lehetnek magasabbak a díjak, mint 2014 elején voltak.