Davosban is elhangzott a biztosítók gazdaságélénkítési szerepe
2015.01.23
Egy speciális infrastruktúra eszközosztály felállítását szorgalmazza a Swiss Re vezérigazgatója, amely lehetõvé tenné a biztosítók számára, hogy olyan projektekbe fektessék vagyonukat, mint például az utak, vagy hidak építése. Michel Lies szerint a biztosítási ágazat befektethetõ vagyona és a világ infrastruktúra befektetési szükséglete tökéletesen összepárosíthatóak. A Swiss Re vezére mindezt a Davosban megrendezett, 45. Világgazdasági Fórumon mondta el.

A biztosítók és a viszontbiztosítók számára egyaránt kihívást jelent a mostani alacsony kamatkörnyezet, amely erodálja a fix hozamú befektetéseikbõl származó bevételeiket, ezért igyekeznek alternatív befektetési lehetõségeket találni. Eközben az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker magánbefektetõktõl remél segítséget a 315 milliárd eurós befektetési tervek megvalósításához.

A Swiss Re vezére szerint úgy lehetne a biztosítók és az EB problémát is megoldani, hogy egy speciális eszközosztályt hoznának létre az infrastrukturális befektetések számára, amely lehetõvé tenné a hosszú távú befektetõk számára, hogy ezen eszközeiket másodlagos piacon értékesíthessék, likviddé téve ezáltal a befektetéseiket.

Lies szerint az infrastrukturális beruházások állnak az amerikai és az európai gazdaságélénkítési tervek középpontjában, ezért érdemes lenne a szabályozást abba az irányba terelni, ami ennek a célnak és a befektetõi körnek is megfelel.