Drágulhatnak a biztosítások Európában, ha az EU nem lép valamit
2015.01.29
Amennyiben az EU nem változtat jelentõsen a hamarosan bevezetésre kerülõ adatvédelmi szabályokon, úgy jelentõsen megdrágulhatnak a biztosítások Európában – közölte az Insurance Europe.

Az európai biztosítási és viszontbiztosítási szövetség véleménye szerint a javasolt adatvédelmi szabályok jelenlegi megfogalmazása lehetõvé teszi az emberek számára, hogy adataik eltávolítását kérjék a biztosítók adatbázisaiból. Ennek a lépésnek számos negatív hatása lenne a biztosítási piacra, amely végsõ soron a biztosítási díjak emelkedéséhez vezetne.

Az Insurance Europe meg is nevezi a biztosítási piacot érintõ negatív következményeket. Az egyik ilyen tényezõ, hogy az új adatvédelmi szabályok miatt a biztosítók nehezebben tudnak majd a csalások ellen küzdeni, mivel nem rendelkeznek majd a csalók azonosításához szükséges adatokkal. Ennek következtében a csalások által okozott kár – amely már ma is nagyjából a kárigények 10%-a körül mozog Európában – tovább emelkedne, melynek terhét a becsületes ügyfelek kénytelenek majd viselni.

A szövetség szerint az a szélsõséges eset is elõfordulhat, hogy a biztosítók nem lesznek képesek teljesíteni az ügyfelekkel szembeni szerzõdéses kötelezettségeiket, hiszen ha a biztosított az adatainak törlését kéri, úgy a biztosító nem lesz képes azok feldolgozására, ami a kárigények teljesítéséhez nélkülözhetetlen.

A mostani jogszabály-javaslat bevezetése ráadásul lehetetlenné tenné a biztosítók számára az egyéb törvényi elõírások betartását, melyek megkövetelik tõlük a kötvény-adatok feldolgozását és tárolását – véli az Insurance Europe

A szövetség a jogszabály céljával, vagyis magánélet védelmével teljesen egyetért, ugyanakkor a törvényalkotóknak azt is figyelembe kellene venni, hogy miként használják a biztosítók az adatokat az alapvetõ üzleti folyamataikhoz kapcsolódóan. Amennyiben a biztosítók jogbiztonságát nem képesek garantálni a törvényhozók, úgy szinte biztosan a becsületes ügyfelek isszák meg a levét a magasabb biztosítási díjaknak – közölte William Vidonja, a szervezet ügyvezetõje.

Az új rendelettervezetrõl

Az Európai Bizottság 2012. elején tette közzé a 28 különbözõ helyi jogszabályt felváltó egységes, a adatvédelmi rendelettervezetét. Az új EU-szintû szabályozás célja az adatkezelési eljárások, a nyilvántartási kötelezettségek, és a határon átnyúló tevékenységet folytató adatkezelõk tevékenységének egyszerûsítése, valamint az érintett személyek és a felügyelõ hatóságok jogainak erõsítése.

Újdonság a rendelettervezetben, hogy „Európai Adatvédelmi Pecséttel” (European Data Protection Seal) rendelkezõ cégek számára szabadon lehetne adatot továbbítani, cserébe azonban az illetékes hatóságok és akkreditált szervezetek mindenkor ellenõrizhetnék adatkezelésük jogszerûségét. A rendelet engedélyezné az úgynevezett „pszeudonim” adatok (melyek csak önmagukban, azaz más adatok nélkül nem tennék lehetõvé az „adatgazda” azonosítását – sokszor ilyen adatokat kezelnek például az egészségügyi szektorban) felhasználását profilalkotás, adatelemzés céljából. Új adatvédelmi kötelezettségek is terhelik majd a személyes adatokat kezelõ cégeket: ilyen például a mostaninál jóval szélesebb körû adatvédelmi dokumentáció vezetése és tájékoztatási kötelezettség a felhasználók irányában.

Az adatkezelõknek jelentõs szervezeti és dokumentációs változásokat kell bevezetni, ezért elengedhetetlen, hogy idõben megkezdjék felkészülést. Ezek közé tartoznak a belsõ eljárások, dokumentációs kötelezettségek bevezetésére, a szükséges szervezeti, szerzõdéses és technológiai változtatások – például az adatkezeléssel járó szerzõdések módosítása, a szigorúbb hozzájárulási követelmények miatt IT rendszerek cseréje - elvégzésére, az illetékes személyek kinevezésére, a munkavállalók oktatására és egyéb megfelelési (compliance) feladatok teljesítésére.

Jelentõsen emelkedne a rendelet alapján kiszabható adatvédelmi bírságok összege: legsúlyosabb esetekben ez akár elérheti a cég éves világszintû bevételének 5 százalékát, illetve a 100 millió eurót.