Az S&P nem hisz az Aviva tervében!
2012.08.17
A Standard&Poor’s a legalacsonyabb szintre minõsítette vissza az Aviva biztosítót 2001 óta, mióta a brit biztosítót felvette minõsítési listájára, megkérdõjelezve ezzel az új elnök átalakítási terveit.

A hitelminõsítõ intézet „jelentõs kockázatokat és költségterheket” lát ugyanis az új elnök, John McFarlane hat héttel ezelõtt felvázolt stratégiai tervében, mellyel az Aviva mérlegét szeretné megerõsíteni.

A felvázolt tervek szerint az FTSE 100 részvényindexbe tartozó vállalat az elkövetkezõ 18 hónapban számos üzletegységétõl meg kíván szabadulni, nevezetesen az amerikai életbiztosítási leányától is.

Bár a tervekben pozitív célokat vázol fel az Aviva, úgy mint a pénzügyi erõ helyreállítása és a teljesítmény javítása, azonban az S&P’s várakozásai szerint mindez jelentõs átmeneti idõszakot jelent, magas végrehajtási költségeket és kockázatokat hordoz magában.

A hitelminõsítõ ennek megfelelõen leminõsítette az Aviva holdingot, egy fokozattal A-ról, A mínuszra, valamint a fontosabb leányvállalatokat is, AA mínuszról, A pluszra. A holding 2009 óta A minõsítést viselt, akkor minõsítette le az ügynökség A pluszról.

A hitelminõsítõ szerint bizonyos eladósodottsággal kapcsolatos mutatók, valamint volatilitás tekintetében nyomást helyez a cégre a szerkezetátalakítási terv. A lépésre egy héttel azután került sor, hogy az Aviva 876 millió font leírásra kényszerült az amerikai leányvállalatában, amely a teljes cég adózás elõtti eredményét 477 millió font mínuszba tolta.