A lakosság finanszírozza az államadósság tizedét!
2015.02.02
Tavaly év végére 2411 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya. A központi költségvetés adósságának már 10 százaléka van lakossági állampapírban – írja a Napi Gazdaság az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) honlapján elérhetõ adatokra hivatkozva.

Az újság pénteki cikke szerint a teljes adósságon belül a forintban kibocsátott papíroknál a lakosság részesedése tavaly december végén meghaladta a 17 százalékot. Az állomány 2014 végén 2411,1 milliárd forintot tett ki a tavalyelõtti 1687,9 milliárd forinttal szemben. A lakossági állampapír-állomány 2010-ben még csak 435,7 milliárd forint volt, vagyis az elmúlt négy évben megötszörözõdött.

A központi költségvetés adósságán belül azért van jelentõsége a lakossági megtakarításnak, mert minél nagyobb arányban van "befelé" eladósodva az állam, annál kevésbé van kitéve a befektetõk hangulatingadozásának. A pozitív trend ugyanakkor nagyban köszönhetõ annak is, hogy a banki betétek kamatai jelentõsen csökkentek az elmúlt években, így a lakossági megtakarításokért vívott versenyben az állampapírok vonzereje jelentõsen nõtt - írja a Napi Gazdaság.